Sobota, 20. dubna 2024

Vláda schválila rozšíření soustavy Natura 2000

Vláda schválila rozšíření soustavy Natura 2000

Vláda dnes na svém zasedání jednomyslně schválila návrh ministra životního prostředí Ladislava Mika na rozšíření seznamu území soustavy Natura 2000 v České republice o 234 nových evropsky významných lokalit (EVL).

U dalších 25 stávajících lokalit došlo k rozšíření rozlohy. U 175 k drobnějším změnám. Celkem 21 lokalit z dosavadního seznamu, který dodnes obsahoval 879 lokalit, bylo vyřazeno. Soustavu Natura 2000 tak dnes v České republice tvoří 1092 EVL a 39 ptačích oblastí. Natura 2000 po dnešním rozhodnutí vlády pokrývá 10,11 % území ČR namísto dosavadních 9,25 %.

"Dnešní hlasování vlády mě velmi potěšilo. Zařazení konkrétních území jsme poctivě předjednávali s vlastníky pozemků, obcemi a dalšími partnery. Je za tím obrovský kus práce. Dnešním rozšířením seznamu by měla být soustava Natura 2000 u nás téměř kompletní, zbývá dojednat jen několik málo lokalit," říká ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Vytvoření soustavy Natura 2000 - tedy sítě pačích oblastí a evropsky významných lokalit - je povinností každého členského státu Evropské unie. Soustava chrání evropsky významné druhy živočichů (především ptáků) a rostlin a také zachovalé typy ekosystémů. Na územích pod ochranou soustavy Natura 2000 je třeba hospodařit takovým způsobem, aby nedošlo k ohrožení předmětu ochrany - tedy zmíněných živočišných a rostlinných druhů nebo ekosystémů. V seznamu jsou zapsané například louky se vzácnými bylinami, části lesů, rybníky, lomy, ale také třeba půdy kostelů, na nichž žijí netopýři.

Souhrnný přehled všech nových i měněných EVL, včetně popisu v nich chráněných přírodních prvků a zakreslení v mapách je k dispozici na adrese www.mzp.cz.

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů