Pátek, 19. dubna 2024

Architekti se stále častěji přiklánějí k přírodě a přirozenosti

Architekti se stále častěji přiklánějí k přírodě a přirozenosti

V zahraničí je takzvaná přirozená architektura trend, který respektují tvůrci a žádají klienti. Dávno je již respektovaná v rozvinutých zemích, jakými jsou Švédsko, Dánsko, Japonsko, Kanada a další. Takové stavby nepodléhají módním vlivům a udržují si dlouhodobě svou hodnotu.

architektura

U nás jde však stále o relativní novinku, o které architekti spíše diskutují. Nicméně výjimky tu jsou. Nejznámějším českým představitelem tohoto stavebního směru je architekt Martin Rajniš, spoluautor originální Poštovny na Sněžce.

"Existují určité koncepty domů, které umožňují žít svým majitelům v trvale zelené zahradě, na relativně malém prostoru, nicméně s pocitem, že mají pro život prostor několikanásobně větší, než je plocha domu," vysvětluje své pojetí zelené obytné krajiny Martin Rajniš.

Pro tento styl je charakteristický příklon k přírodě a přirozenosti. Projevuje se v častějším využívání tradičních přírodních materiálů jako dřevo, sklo, kámen, hlína a zejména citlivým zasazením obydlí do stávajícího prostředí a prolínáním vnitřních a venkovních obytných prostor. Stavby jsou harmonicky včleněny do přírody tvořené některým z výraznějších přírodních prvků, jako je zeleň, rybníky, potoky, skály.

Z architektonického hlediska je kladen důraz, především na praktičnost staveb.

Moderní, ale zároveň drahé "ekologické technologie" jsou často nahrazeny striktním dodržováním základních pravidel pro stavebnictví, která jsou známa již po několik generací, avšak v posledních letech se na ně zapomíná, například vhodné rozvržení domu na jednotlivé světové strany.

Z portfolia architekta Martina Rajniše stojí bezesporu za zmínku projekt zelené obytné krajiny v Praze - Tróji (viz vizualizace). Na pozemku o velikosti 16 hektarů vyroste komplex budov v symbióze s parkem a zahradou. Každý dům bude mít své soukromí a bude odlišný od ostatních.

Jaroslav Matějka

www.e15.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů