Čtvrtek, 28. března 2024

V pondělí 5. října začíná v Českých Budějovicích 35. ročník Mezinárodního filmového festivalu Ekofilm 2009

V pondělí 5. října začíná v Českých Budějovicích 35. ročník Mezinárodního filmového festivalu Ekofilm 2009

Zahajovací den bude plný akcí, stejně tak bude nabitý program celého festivalu. Vedle filmů, besed, diskusí, workshopů a seminářů jsou připraveny doprovodné koncerty, představení, výstavy a další akce.

Nejstarší evropskou filmovou přehlídku svého druhu - Ekofilm letos zahájí cyklojízda, která bude odstartována ve 13 hodin před přírodovědeckou fakultou Jihočeské univerzity. Předpokládaný dojezd na stejné místo je ve 14:30. Na 15. hodinu je na fakultě naplánovaná beseda s ministrem životního prostředí Ladislavem Mikem o ochraně přírody jižních Čech. V 17 hodin proběhne v hale fakulty zahájení výstavy Švýcarskem po stopách změn klimatu a fotovýstavy studentů a přibližně v 17:30 bude zasazen strom Ekofilmu před fakultou. V kině Kotva se bude promítat už od rána, dopoledne pro školy, odpoledne blok soutěžních filmů. V 19:30 festival oficiálně zahájí průvodce celého Ekofilmu Jaroslav Dušek a ministr životního prostředí a společně s ostatními shlédnou film Čas Hlupáků. Po té bude festivalovým návštěvníkům představen projekt Energy Globe Award. Večer bude zakončen hudebně, v kinokavárně bude hrát od 22 hodin Swing Trio Avalon. A to není vše, co se bude v rámci Ekofilmu v pondělí konat. V klubu Solnice se večer bude konat koncert skupin Propaganja a Fadzitulikistulan.

Program Ekofilmu bude probíhat už od neděle 4. října také v Třeboni. Promítat se bude v kině Světozor a na třeboňském náměstí bude mít Nadace partnerství své road show - interaktivní výstavu o změnách klimatu a energií v zemích třetího světa spojenou s výtvarnou soutěží pro děti.

Zahajovacím filmem Ekofilmu bude zvláštní uvedení anglického filmu režisérky Franny Armstrong Čas hlupáků, který vzniknul v minulém roce. Toto dokumentární drama zavede diváky do roku 2055, do archivu lidstva v Arktidě. Zarmoucený archivář probírá filmové materiály ze začátku 21. století, a diváci tak mohou vidět začátek konce; čas, kdy bylo ještě možné odvrátit nezadržitelnou katastrofu. Dokumentární velkofilm přehledně a naléhavě předkládá argumenty pro potřebnou změnu chování člověka na planetě Zemi a rekapituluje více i méně známá řešení pro zlepšení současné situace.

Hlavním tématem letošního ročníku jsou klimatické změny, ale na programu budou i další témata. Za pozornost bude stát úterní zahájení fotografické výstavy Václava Vašků Tváře uranu, nebo také audiovizuální pořad hudebního publicisty Pavla Klusáka Koncert v laboratoři. Ve středu uvede Iveta Dušková a Petra Bílková v Solnici představení Škola Malého stromu a večer se můžete těšit v klubu Velbloud na nejlepší projekty současné alternativní hudební ostravské scény, na electro punkový projekt Like She doprovázený VJ projekcí a Pavel Pernický alias experimentální performer Marius Konvoj se zpěvačkou Tryšou rozjedou dadaistický happening.

A samozřejmě se bude stále promítat v kině Kotva, na Přírodovědecké fakultě JU a nově také v Domě knihy Kanzelsberger. Od pátku 9. do neděle 11. října bude Ekofilm probíhat v Českém Krumlově. Kromě toho můžete ve všední dny potkat Kinobus Ekofilmu, který bude jezdit za školními dětmi do vybraných jihočeských měst.
Program na akademické půdě bude od od úterý 6.10 v plné režii studentů
Témata promítacích a diskusních bloků nám přiblížily koordinátorky programu Martina Matěnová a Kateřina Zadinová.
"Úterní blok jsme nazvali Příroda v minulosti a dnes. Zúčastní se ho mezi jinými PhDr. Jaromír Beneš. Hlavní částí bude diskuze o Šumavě, kterou bude moderovat Mgr. Jiří Guth, hosty budou PhDr. Jan Stráský -předseda Rady NPŠ, RNDr. Jakub Hruška, CSc. - geochemik, předseda vědecké sekce Rady NPŠ, RNDr. Jan Zahradník - bývalý hejtman Jihočeského kraje a další. Středeční téma Cestou necestou zahrnuje přednášky Dr. Martiny Petrů, Mgr. Martina Andera, Mgr. Lenky Roskové a Bc.Alexandra Pospěcha. Některé budou trochu cestopisné, jiné o konkrétních projektech v zahraničí. Na čtvrtek je připraven blok filmů a přednášek o krajině nazvaný Až do kraj(i)nosti. Mezi přednášejícími budou Prof.Ing. Josef Fanta,CSc., Prof.RNDr. Pavel Kovář,CSc. a další. Na fakultu umístíme vedle výstavy Švýcarskem po stopách změn klimatu, také vlastní foto výstavu a výstavu Prima klima, kterou festivalu zapůjčil Ekologický institut Veronica Brno a jejíž jihočeské turné, včetně instalace na Ekofilmu zajišťuje Calla - Sdružení pro záchranu prostředí."

Profesor Př. fakulty UK Pavel Kovář je již několik let prezidentem Ekofilmu a bude společně s Jaroslavem Duškem uzavírat nejen středeční program, ale vlastně celé letošní festivalové dění na fakultě.
"Svůj blok jsem nazval: Je ekologická obnova totéž co rekultivace, aneb diskuse nad průmyslovými deponiemi v krajině", upřesňuje pan profesor. "Ze vzájemné účasti na diskusním tématu s Jaroslavem Duškem mám lehké mrazení. Jaroslav je mistr improvizace i překvapení a já pouhý střízlivý vědátor. Nicméně trochu jsme si to už vyzkoušeli na jaře v rozhlase"
K tomu Jaroslav Dušek dodává: "S panem profesorem jsme si moc pěkně popovídali v pořadu Duše "K" na stanici ČRo2 Praha. Nyní budeme mluvit o konkrétních případech i v obecné rovině. Budeme mluvit o všem, co nám slina na jazyk přinese, čímž se budeme vzájemně rekultivovat."
Jak se festival proměňuje z pohledu děkana Přírodovědecké fakulty JU
"Zdá se mně za těch několik let, po které mám možnost sledovat dění Ekofilmu z blízka, že čas pracuje pro Ekofilm", říká děkan Př. fakulty, Libor Grubhoffer. "Závažná témata, která Ekofilm oslovuje a snaží se je přinášet lidem, jsou totiž dlouhodobá svým dopadem i významem a člověk v nich bude hrát vždy velmi rozporuplnou roli, byli bychom velmi naivní, pokud bychom si mysleli něco jiného. A tak se nemůže stát v delším časovém horizontu, že by snad Ekofilm najednou neměl co řešit, že by snad lidi na celém světě a hlavně jejich úzké i široké zájmy se obrátili ve prospěch světlé budoucnosti lidského pokolení. To opravdu nehrozí, a tak Ekofilm tu bude mít vždycky tuze významnou roli upozorňovat na reálné dopady nezodpovědného počínání člověka či celé lidské společnosti. Pro Ekofilm samotný to znamená hledat a objevovat nová témata, nové formy, nové přístupy. Ale v tom už má bohatou zkušenost."
Fotografická výstava Václava Vašků Tváře Uranu
"Těžba uranu v Čechách, to je jedno velké dobrodružství", vypráví V. Vašků o tom, co jej k uranu přivedlo. "Vždyť z jáchymovského uranu nechal Stalin vyrobit první sovětskou atomovou bombu! A několik desítek let předtím objevila Marie Curie-Sklodowská v odpadech z téhož dolu nový prvek rádium. Já o tom čítal knížky už jako dítě. Nejzajímavěji o tom psal fyzik a spisovatel František Běhounek, který se mj. účastnil dvou výprav na severní pól, nejprve vzducholodí Norge s Roaldem Amundsenem a pak ztroskotal s generálem Nobilem a jeho vzducholodí Italia."
Někdy v polovině devadesátých let, dostal novinář Václav Vašků za úkol napsat něco o těžbě uranu ve Stráži pod Ralskem. Šokoval ho způsob, jakým tam v 70. letech zacházeli s přírodou. "Prostě napumpovali do podzemí jezero kyseliny sírové s tím, že se v ní uran rozpustí. To podzemní jezero má dnes 4 miliony tun. To je objem jedné Slapské přehrady! Vznikla tím škoda, se kterou se budou vyrovnávat ještě děti našich dětí a která nám všem vytáhne z kapes spoustu peněz. Tak tohle jsou moje motivy - zkrátka mě to téma zajímá."

Koncert v laboratoři Pavla Klusáka
Kde je vaše hranice mezi zvuky skutečného světa a hudbou si budete moci vyzkoušet v úterý 6. října v 19 hodin v kavárně kina Kotva. Hudební publicista Pavel Klusák tam bude mít svůj audiovizuální pořad Koncert v laboratoři. Možná, že také objevíte hudbu tam, kde byste ji nečekali.
"Tento pořad je vlastně živá verze kapitoly z připravované knížky Okamžik před tím, než porozumíš, kterou se už dva roky snažím odevzdat trpělivému nakladatelství Dokořán."
Říkáte, že koncert v laboratoři je průsečíkem hudby s biologií, ekologií, matematikou a fyzikou. Jak spolu tyto obory vzájemně souvisejí, co je ve vašem pořadu spojuje?
"To je jednoduché: pořad představuje hudbu, která přichází ze zvuků přírody a naopak z mikrokosmu částic."
Jak se těšíte na Ekofilm?
"Jak umění, tak veřejný život u nás potřebují otevřené a dynamické lidi, kteří (sami od sebe, ne urputně programově) čeří stojaté vody a míří vpřed. Tuším, že Ekofilm by mohl být platformou pro setkání podobných rušitelů ´klidu na práci´, takže se těším."

Vstup na všechny akce je zdarma (s výjimkou divadelních představení)! Více informací se dozvíte na akreditačních místech nebo na internetu: www.ekofilm.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů