Čtvrtek, 28. března 2024

Zmizí stará ekologická zátěž

Zmizí stará ekologická zátěž

Nové Město nad Metují - Až osm milionů korun Královéhradecký kraj poskytne Novému Městu nad Metují na financování projektu, který město zbaví staré ekologické zátěže.

Celkové náklady na likvidaci nebezpečných chlorovaných uhlovodíků, které by mohly ohrozit významný vodní zdroj Litá, dosáhnou zhruba 40 milionů korun. Finance na projekt chtějí město a kraj získat z evropského Operačního programu Životní prostředí.

"Za znečištění areálu v Novém Městě nad Metují nese odpovědnost někdejší státní podnik Elton. Ten však již neexistuje a není možné po něm žádat nápravu škod, které způsobil svou činností. Kraj se proto společně s městem musí podílet na likvidaci této staré ekologické zátěže.

Celkové náklady ve výši 40 milionů korun jsou velmi vysoké a zatížily by značně krajský rozpočet, proto o tyto finance budeme žádat Evropskou unii," řekl krajský radní Jan Tippner, který je odpovědný za oblast životního prostředí a zemědělství.

Královéhradecký kraj poskytne do roku 2012 až osm milionů korun, které jsou nutné k tomu, aby město mohlo provést další průzkum ve znečištěné lokalitě a aby rovněž mohlo vypracovat projekt a žádost o evropské finance.

Dřívější studie prokázaly, že karcinogenní chlorované uhlovodíky by mohly ohrozit vodní zdroj Litá, jenž patří k nejvýznamnějším vodním zdrojům Královéhradeckého kraje, je zahrnut mezi zdroje krizového zásobování vodou a současně je i evropskou chráněnou lokalitou Natura 2000.

www.hka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů