Čtvrtek, 28. března 2024

Dotace pro vodohospodářské projekty

Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí České republiky vyhlásily již XIII. výzvu pro podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí (dále jen OPŽP).

Dotace pro vodohospodářské projekty

Žádosti budou přijímány od 2. listopadu 2009 do 5. ledna 2010. Výzva je určena pro projekty vedoucí ke snížení znečištění vod z komunálních zdrojů a zlepšení jakosti pitné vody a byla zařazena do harmonogramu výzev na jaře tohoto roku jako jeden z protikrizových instrumentů v Operačním programu Životní prostředí.

Dotace jsou určeny pro projekty zaměřené na výstavbu, rekonstrukci a dostavbu stokových systémů sloužících veřejné potřebě a dále na výstavbu, rekonstrukci a intenzifikaci centrálních čistíren odpadních vod nebo zajištění odpovídajícího přiměřeného čištění v aglomeracích pod 2000 EO1, které se nachází v územích vyžadujících zvláštní ochranu, tj. národní parky a chráněné krajinné oblasti včetně jejich ochranných pásem, lokality soustavy Natura 2000, ochranná pásma vodních zdrojů, ochranná pásma přírodních léčivých zdrojů a zdrojů přírodních minerálních vod, chráněné oblasti přirozené akumulace vod (CHOPAV) a v povodí vodního díla Nové Mlýny2 v souladu s platnými předpisy ČR i EU.

Dále o podporu budou moci žádat zájemci s projekty zaměřenými na výstavbu, rekonstrukci a intenzifikaci úpraven vody, zdrojů pitné vody a přivaděčů zásobujících více než 2 000 obyvatel a výstavbu a dostavbu rozvodných sítí pitné vody a souvisejících objektů sloužících veřejné potřebě v obcích nad 2 000 obyvatel. Tyto projekty budou podpořeny i v případě aglomerací pod 2 000 obyvatel, které jsou zároveň umístěny v územích vyžadujících zvláštní ochranu. Podmínkou je, že projekt bude součástí komplexního řešení zásobování vodou a odvádění a čištění odpadních vod v těchto aglomeracích.

Výše prostředků určená pro tuto výzvu dosahuje částky 8 miliard korun. Z toho na projekty na snížení znečištění vod je určeno 5 miliard korun a na projekty vedoucí ke zlepšení jakosti pitné vody 3 miliardy korun. Příjem žádostí o podporu bude ukončen před 5. lednem 2010, pokud objem požadované dotace z prostředků EU dosáhne u písemně došlých žádostí dvojnásobek uvedené alokace.

"Tento postup byl poprvé aplikován ve výzvě na zateplování veřejných budov. Opatření má přispět k menšímu počtu odmítnutých žádostí z důvodu vyčerpání alokace a větší jistotě žadatelů," vysvětlil opatření Petr Štěpánek, ředitel SFŽP ČR, "finanční prostředky na schválené projekty se také rychleji dostanou k žadatelům, což je významné opatření v současné finanční krizi".

Na internetových stránkách OPŽP bude od zahájení příjmu žádostí zobrazeno počítadlo, které bude znázorňovat objem požadované dotace u přijatých žádostí. V případě naplnění dané alokace k danému dni budou až do konce pracovní doby přijaty všechny podané žádosti, bez ohledu na naplnění alokace.

Podaná žádost musí obsahovat všechny požadované přílohy dle charakteru projektu, viz Příloha č. 1 Směrnice MŽP č. 5/2008. Výjimku z tohoto pravidla lze uplatnit u následujících příloh - územní rozhodnutí , stanovisko ČIŽP, odborný posudek AOPK nebo správy NP, a zde platí:

  • územní rozhodnutí musí být vydáno nejpozději ke dni podání žádosti, přičemž knabytí právní moci musí dojít nejpozději do 5. 1. 2010,
  • stanovisko ČIŽP, odborný posudek AOPK nebo správy NP musí být vydáno a doloženo na SFŽP nejpozději do 5. 1. 2010.

Tato výjimka se vztahuje pouze na výše uvedené přílohy.

Všechny závazné dokumenty jsou k dispozici na internetových stránkách OPŽP.

1 Ekvivalentní obyvatel (EO) - je definovaný produkcí látkového znečištění 60 g BSK5 (biochemická spotřeba kyslíku) za den.
2 Povodí vodního díla (dále jen "VD") Nové Mlýny - rozumí se obce ležící v části povodí Dyje nad VD Nové Mlýny, v povodí Svratky, v povodí Jihlavy, v povodí Oslavy, v povodí Jevišovky a ležící přímo u VD Nové Mlýny. Zařazení povodí vodního díla Nové Mlýny do oblasti se zvláštní ochranou dáno Usnesením vlády České republiky ze dne 6. května 2002 č. 456 "Zpráva o hospodářské a sociální situaci Jihomoravského kraje".

Text 13. výzvy, Hodnotící kriteria

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů