Pátek, 29. března 2024

Navrhovana energeticka koncepce vraci Cesko do minuleho stoleti

Navrhovana energeticka koncepce vraci Cesko do minuleho stoleti

Ministerstvo prumyslu a obchodu dnes predstavilo navrh energeticke koncepce. Podle Centra pro dopravu a energetiku, sdruzeni Calla, Greenpeace a Hnuti DUHA navrhuje ministr Tosovsky navrat k energetice minuleho stoleti. Planuje napriklad prolomit limity tezby a rozsirit tak uhelne velkolomy nebo tezit uran. Nova koncepce navic nepocita s dostatecnym snizenim exhalaci sklenikovych plynu. Podle vedeckych doporuceni museji velci znecistovatele jako Ceska republika omezit emise minimalne o 80 % do roku 2050 [1], ale koncepce pocita s redukci o 30 % nizsi.

Moderni energetika by naproti tomu mela splnovat nekolik zakladnich predpokladu: nizke emise skodlivin, nezavislost na dovozu energetickych surovin, moznost konkurenceschopne vyroby podniku a nizke ucty za energie pro rodiny.

Jiri Jerabek z Centra pro dopravu a energetiku rekl:
"S timto navrhem by se Ceska republika na prosincove konferenci v Kodani radeji nemela ukazovat. Svet debatuje o redukcich emisi CO2 do poloviny stoleti pro prumyslove zeme v rozmezi 80-95% a my prichazime s navrhem snizit emise pouze o polovinu."

Edvard Sequens ze sdruzeni Calla rekl:
"Prestoze cesti danovi poplatnici budou muset zaplatit jeste nejmene 60 miliard korun na odstraneni skod po tezbe uranu, prichazi Tosovsky s navrhem statnich investic do otevreni dalsich lozisek, uvazovano je i opetovne chemicke louzeni. V ramci techto zarivych predstav se svych jadernych elektraren mozna dockaji i v severomoravskych Blahutovicich a vychodoceskem Tetove. Hrozi, ze timto bude nase zavislost na ruskych technologiich a jadernem palivu posilena."

Jan Rovensky z Greenpeace rekl:
"Neco takoveho tu jeste nebylo. Ministr Tosovsky natvrdo rika, ze chce prolomit uzemni ekologicke limity tezby uhli v severnich Cechach, zacit s tezbou uhli v Beskydech a zaroven ze chce zachovat 'trvale prebytkovou energetickou bilanci ceske energetiky'. Jinymi slovy: vyzeneme z domova tisice lidi v Hornim Jiretine a Cernicich a poskodime Beskydy, abychom mohli dal ve velkem vyvazet elektrinu. Od ministra urednicke vlady je v situaci, kdy prolomeni limitu odmita 72 % obcanu, podobny navrh opravdu neslychany."

Martin Sedlak z Hnuti DUHA rekl:
"Snizovani emisi sklenikovych plynu musi byt leitmotivem energeticke politiky, ale scenar ministerstva prumyslu tomu neodpovida. Dostatek energie pro nase domacnosti i cesky prumysl lze ziskat pomoci snizovani energeticke narocnosti ceskych domu, efektivnejsi prumyslovou vyrobou nebo vyuzitim rozsahleho potencialu obnovitelnych zdroju. Prilezitosti v energeticke efektivite jsou tak enormni, ze debaty o uhelnych dolech nebo atomovych reaktorech vedle nich vypadaji skoro jako poznamka pod carou."


Kontakty:

Jiri Jerabek, Centrum pro dopravu a energetiku, telefon 775 692 169, e-mail jiri.jerabek@ecn.cz
Edvard Sequens, sdruzeni Calla, telefon 602 282 399, e-mail edvard.sequens@calla.cz
Jan Rovensky, Greenpeace, telefon 723 623 238, e-mail jan.rovensky@greenpeace.com
Martin Sedlak, Hnuti DUHA, telefon 737 128 471, e-mail martin.sedlak@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů