Čtvrtek, 28. března 2024

Čínské ZTE má pro rozvojové trhy mobil poháněný sluncem za 930 korun

Čínské ZTE má pro rozvojové trhy mobil poháněný sluncem za 930 korun
Levný mobil s poněkud krkolomným jménem Digicell Coral-200-Solar se bude na rozvojových trzích prodávat za méně než 1 000 korun. Jako zdroj energie slouží sluneční paprsky.

Digicell Coral-200-Solar

Čínská společnost ZTE ve spolupráci s africkým operátorem Digicell představila na kongresu MWC nový jednoduchý mobil, jehož záda jsou tvořena rozměrným solárním panelem. Nový mobil je určen pro rozvojové trhy, které se nacházejí v zeměpisných pásmech s vydatným slunečním svitem.

Solární panel by měl zprostředkovat 50 mAh na přímém slunečním světle. Hodina strávená na slunci by měla zaručit výdrž sedm hodin v pohotovostním stavu nebo vystačí pro patnáctiminutové nepřetržité telefonování. Materiály, ze kterých je telefon vyroben, by pak měly vydržet teploty dosahované na přímém slunečním světle.

Rozvoj mobilní komunikace je v mnoha rozvojových zemích Afriky, Jižní Ameriky a Asie limitován právě obtížným přístupem zákazníků ke zdrojům elektrické energie. Nezřídka se stává, že pro nabití telefonu musí zákazníci chodit mnoho kilometrů, přitom jejich bydliště je signálem pokryto.

Solární low-end Digicell Coral-200-Solar se bude prodávat za 40 dolarů, tedy v přepočtu okolo 930 korun. Prodej v Evropě není plánován, i když i zde by se jistě našlo nemálo zákazníků.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů