Pátek, 29. března 2024

Na severní Moravě přibývá

Na severní Moravě přibývá

Environmentálně příznivé chování krajských, městských nebo obecních úřadů šetří nejen životní prostředí, ale rovněž pozitivně ovlivňuje zaměstnance, jejich rodinné příslušníky i návštěvníky úřadů.

Když před pěti lety Zlínský kraj ve spolupráci se společností EKO-KOM zahájil první ročník infokampaně na podporu třídění odpadu ve více než 300 obcích a městech, rozhodli se na krajském úřadě, že nejdříve začnou u sebe. Vydali interní směrnici pro všechny pracovníky úřadu, na základě které v každé kanceláři přibyla ke koši na směsný odpad ještě nádoba na použitý kancelářský papír. V kuchyňkách na šesti etážích byly instalovány tříkomorové mobilní stojany pro jednoduché třídění papírových obalů, PET lahví a skla. V každém kopírovacím centru se našel prostor pro odpadkové koše k ukládání skartovaného a použitého kancelářského papíru.

Na společném patře odboru životního prostředí a počítačových specialistů byly navíc umístěny samostatné kontejnery na použité baterie, tonery, datové nosiče a velké obalové kartony. Nejnověji do systému přibyl e-box na sběr použitých drobných elektrozařízení, který je určen jak pro vlastní produkci úřadu, tak pro jeho zaměstnance a návštěvníky. Jak nám sdělil Tomáš Hladík z odboru životního prostředí a zemědělství Zlínského kraje, zavedený systém ekologického úřadování po celou dobu bezvadně funguje a za těch pět let se rozšířil i do jednotlivých měst a obcí.

PŘÍKLADY Z VALAŠSKA

Na čtyřech podlažích Městského úřadu ve Valašském Meziříčí byly letos v dubnu nainstalovány odpadové nádoby na papír, plasty a sklo. Každý z kompletů, jehož součástí je i ruční lis na PET lahve, si vyžádal necelé dva tisíce korun. Mluvčí města Josef Beneš potvrdil, že zaměstnanci radnice si na třídění odpadu bez problémů okamžitě zvykli. Dokonce ti, kteří bydlí v rodinném domku, uvažují, že si ruční lis na PET lahve pořídí i domů.

V budově Obecního úřadu ve Valašské Bystřici, kde se v přízemí nachází také obchod s potravinami, ještě do května letošního roku návštěvníci obdivovali automatický lis na PET lahve. Zhotovili ho v místní firmě, která tyto lisy úspěšně exportuje do západní Evropy. Nyní je již automatický lis přestěhován z obecní budovy do valašskobystřické základní školy, kde slouží dětem. Ty si tohoto nového technického pomocníka oblíbily. "Líbí se jim, jak vrčí a po vhození lahve ji okamžitě slisuje. Je to výborný příklad ekologické výchovy v praxi," uvedl ředitel školy Jaromír Konečný.

EKOLOGICKÉ PRINCIPY V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

Komplexní ekologický provoz zavedl letos v září Krajský úřad Moravskoslezského kraje. Vydal závazný vnitřní předpis, na základě kterého zaměstnanci úřadu třídí papír, PET lahve a směsný odpad. Za 82 800 korun byly nakoupeny nové koše a ty stávající se polepily označením pro příslušné odpady. Na druhé straně si na úřadu slibují finanční úsporu snížením četnosti odvozu odpadu.

V souvislosti s postupnou obměnou vhodné kancelářské a informační techniky začali na krajském úřadě více používat recyklovaný papír, kterého spotřebují méně díky úspornému oboustrannému tisku. Upřednostňují elektronické dokumenty před tištěnými apod. Docílí tím zároveň snížení spotřeby tonerů a také úspory elektrické energie. Tu už začali před několika lety šetřit zásluhou instalovaných pohybových čidel řídících osvětlení v kuchyňkách a toaletách.

Ekologičtější bude i provoz v úklidových službách, které se smluvně zavážou k používání nezávadných čisticích a úklidových prostředků.

Krajský úřad Moravskoslezského kraje se chystá rozšířit principy ekologického provozu i mezi další města a obce. Proto připravil metodiku pro zavádění zeleného úřadování a zveřejnil ji na svém webu. K úředníkům v Orlové, Havířově, Ostravě, Bruntálu, ostravském obvodu Poruba a Opavě, kde již odpad třídí, by tak brzy měly přibýt další obce a města ze severní Moravy.

AUTOR: LIBUŠE MIARKOVÁ

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů