Sobota, 20. dubna 2024

Enel predstavil novú fotovoltaickú elektráreň

Enel predstavil novú fotovoltaickú elektráreň

Bratislava (SITA) - Talianska energetická spoločnosť Enel predstavila počas víkendu novú malú fotovoltaickú elektráreň ktorá kumuluje energiu vo forme vodíka. Elektráreň v parku Villa Demidoff Garden v regióne Florencia bude okrem osvetlenia parku a sôch slúžiť aj na dobíjanie elektrobicyklov pre návštevníkov. Výkon elektrárne je 11 kilowattov fotovoltaických (kWp). Elektráreň, ktorú koncern vyvinul v spolupráci s univerzitou v Pise, je vhodná do chránených krajinných oblastí, uviedla spoločnosť v tlačovom vyhlásení. Projekt pod názvom Diamant uviedli do prevádzky v sobotu predstavitelia koncernu Enel a regionálnej vlády.

Elektráreň umožňuje po prvýkrát otestovať výrobu elektrickej energie z fotovoltaických panelov, ktoré dopĺňa skladovací systém na báze vodíka. Elektráreň tak dokáže uchovať slnečnú energiu vo forme vodíka a distribuovať ju aj v čase, keď je obloha zatiahnutá, uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

Spoločnosť Enel ovláda 66 percent spoločnosti Slovenské elektrárne, zvyšných 34 percent vlastní Fond národného majetku SR, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR. Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů