Pátek, 29. března 2024

Děti v Praze učí rodiče, jak třídit odpad

Děti v Praze učí rodiče, jak třídit odpad

Pražští radní dnes rozhodli o uzavření dodatku smlouvy se společností Eko-Kom k projektu, který řeší odpady v metropoli. Dodatek se zaměřuje na osvětu především těch nejmladších, ze kterých vyroste ohleduplnější generace ke svému prostředí.

"Cílem je předcházet vzniku odpadu, to znamená recyklovat na těch místech, kde jsou popelnice různé barvy a zároveň současně s tím školíme také učitele z těch přírodovědných předmětů, aby toto dále sdělovali dětem ve výuce," uvedl radní Petr Štěpánek a dodal, že nejmenší potom mluví o třídění odpadu i doma a tím vychovávají své rodiče.

Radnice ve spolupráci s Eko-Komem vyrobila pexesa o odpadech a omalovánky pro předškolní děti nebo barevné popelničky, které učitelům slouží při výuce jako názorné příklady. "Děti poznají, že žlutá popelnička je na plasty," doplnil Štěpánek.

Pro letošní rok magistrát uvolnil na projekt zhruba jeden milion korun, společnost Eko-kom 1,2 milionů korun. Mezi další projekty, které již fungují, patří například umístění podzemních kontejnerů na území Prahy 2, návštěva škol v provozovnách na zpracování odpadu a informační letáky, které slouží k osvětě.

Podle informací Štěpánka metropole ze systému zpětného odběru zpátky do rozpočtu převádí zhruba 50 milionů korun čtvrtletně. "Recyklují desítky procent obyvatel a z hlediska České republiky jsme s Plzeňským krajem na prvním místě," doplnil Štěpánek a dodal, že ani mezi velkými evropskými městy si Praha nestojí špatně.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů