Čtvrtek, 28. března 2024

ČEZ nesmí tajit informace o palivu pro Temelín

ČEZ nesmí tajit informace o palivu pro Temelín

Nejvyšší správní soud vyhověl ekologickým aktivistům, jimž společnost ČEZ odmítala s odvoláním na obchodní tajemství vydat informace o jaderné elektrárně Temelín. Podle on-line deníku Aktuálně.cz označil správní soud elektrárenský gigant za "veřejnou instituci", která podobně jako úřady musí poskytovat údaje podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Verdikt obsahově i argumentačně navazuje na loňské rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, v němž figuroval Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

Úřad taktéž odmítal vydat informace s odvoláním na obchodní tajemství.

NSS tentokrát řešil kasační stížnost občanského sdružení V havarijní zóně jaderné elektrárny Temelín, které chtělo získat dokumentaci a analýzy paliva od firmy Westinghouse. ČEZ odmítl. "Nejsme státním podnikem, náš majetek není státní, nehospodaříme s veřejnými prostředky a nejsme dotováni z veřejných rozpočtů," uvedla firma podle Aktuálně.cz na svou obranu. Městský soud v Praze pak žalobu ekologů zamítl.

Nejvyšší správní soud však verdikt zrušil a rozhodl, že ČEZ veřejná instituce je. Případ se nyní vrátí k Městskému soudu v Praze, který musí o žalobě ekologů rozhodnout znovu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů