Čtvrtek, 28. března 2024

Ladislav Miko k výsledkům jednání Rady EU pro životní prostředí ke klimatu

Ladislav Miko k výsledkům jednání Rady EU pro životní prostředí ke klimatu

Ministr životního prostředí Ladislav Miko uvítal dnešní schválení závěrů Rady EU pro životní prostředí v Lucemburku ke klimatu. Jak řekl ministr, "tyto závěry poslouží jako mandát pro evropské vyjednavače na nadcházející konferenci smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změnách klimatu v Kodani, kde má být v prosinci přijata nová mezinárodní dohoda o ochraně světového klimatu po roce 2012".

Ministři životního prostřední tak vyslali jasný signál směrem ke Kodani, "což je důležité i vzhledem k tomu, že včerejší závěry Rady Ecofin ke klimatu nebyly schváleny a nejvýznamnější problémy spojené s financováním se budou dále řešit na úrovni hlav států na nadcházející Evropské radě (29. října), kde očekáváme, že dojde k dohodě", uzavřel ministr Miko.

Miko pozitivně hodnotí především to, že ministři životního prostředí EU byli schopni nalézt dohodu ve všech problematických bodech, kde panovaly značné rozpory mezi členskými státy EU. Jako příklad uvedl jednotný cíl pro redukci emisí skleníkových plynů v EU do roku 2050 o 80 - 95 % ve srovnání se základním rokem 1990. Významné je rovněž nalezení konsensu o globálních cílech pro emise z mezinárodní letecké a námořní dopravy a nakládání s přebytečnými jednotkami přiděleného množství (AAU) po roce 2012.

Přeji příjemný start do dnešního dne

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů