Úterý, 23. dubna 2024

Největší investice schválena. Město bude rekonstruovat čistírnu odpadních vod

Největší investice schválena. Město bude rekonstruovat čistírnu odpadních vod

Velké Meziříčí - Největší investice v novodobé historii města je schválena. Jedná se o rekonstrukci čistírny odpadních vod a odkanalizování místní části Mostiště. Odhadovaná suma je čtyři sta třicet milionů korun a s prací se začne na jaře příštího roku.

"Zastupitelstvo už v minulých letech určilo čistírnu jako prioritu číslo jedna. Pokud pominu dětská hřiště, je toto jediný projekt, na který jsme žádali dotaci z evropských fondů právě z důvodu, abychom byli schopni dofinancovat povinnou část, která v tomto případě dělá téměř sto milionů. Jsem moc rád, že to tak dobře dopadlo, protože je to pro město opravdu důležitý krok," netají radost starosta František Bradáč (KDU-ČSL).
Tento týden byla v Bruselu odsouhlasena suma 1,2 miliardy korun na projekt, jehož nositelem je Svaz vodovodů a kanalizací měst a obcí. Do něho spadá také Žďárský svazek, kterému je vyčleněno celkem sedm set třicet milionů korun. Město Velké Meziříčí zaujímá v tomto projektu největší podíl, neboť rekonstrukce čistírny odpadních vod a odkanalizování Mostiště, je vyčísleno na téměř 430 milionů korun. Právě díky těmto penězům se město může pustit do dlouho plánované rekonstrukce čistírny odpadních vod. "Tyto investice nejsou moc viditelné, ale pro město a jeho rozvoj jsou nezbytně nutné," uvádí starosta Bradáč a dodává, že pokud by nedošlo k této rekonstrukci, hrozila by stavební uzávěra a Velké Meziříčí by se nemohlo dále rozrůstat.
Celkové náklady jsou odhadovány na cca 426 milionů korun, přičemž dotace z EU tvoří asi 306 milionů, peníze ze Státního fondu životního prostředí téměř 18 milionů a zbylých asi 100 milionů si město musí dofinancovat samo. "Je to pro nás ohromná částka, proto jsme se rozhodli zažádat o úvěr na částku 90 milionů, kterou bychom měli začít splácet v roce 2013, tedy v roce, kdy nebudeme již žádným jiným úvěrem zatíženi," doplňuje starosta. Kromě této rekonstrukce bude v místní části Mostiště vybudována kanalizace a přivedena do rekonstruované moderní čistírny odpadních vod.
Nyní bude vypsané výběrové řízení na zhotovitele. Jasno by mělo být do jara příštího roku, potom se může začít s přestavbou.


Kontakt:
Tomáš Zdechovský
general manager
zdechovsky@commservis.com
774888300

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů