Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dušičková pomoc lesům Orlických hor

Dušičková pomoc lesům Orlických hor

I pro dušičkový víkend připravili dobrovolníci Hnutí Brontosaurus pracovně zážitkovou víkendovku v rámci projektu Akce Příroda. Do Orlických hor tak měli možnost zavítat všichni, kdo rádi pomohou mladým stromkům před zimou a zároveň si rádi poslechnou slovo odborníka.

Dušičková víkendovka mezi stromy, jak zní název akce, proběhla o víkendu na přelomu října a listopadu v okolí obce Pěčín. Na programu byla kromě výsadby alejí také poněkud netradiční péče o již vzrostlé stromky. Účastníci je totiž obalovali ovčí vlnou. "Nečištěná ovčí vlna má totiž svůj charakteristický zápach odhánějící vysokou zvěř. Podle našich zkušeností pak stromky zůstávají po zimě neokousané", vysvětlila organizátorka víkendovky Monika Kašparová. V neděli pak byla pro všechny zúčastněné připravena exkurze pod vedením Vasila Hutnika a Michala Gerži. První jmenovaný je správcem lesa Solnice, kde se nejen snaží hospodařit dle certifikace FSC, ale také vysazuje nové aleje. Michal Gerža je pak botanik, který významně zasahuje do ochrany lesů a přírody právě v Orlických horách.
Cílem organizátorů je navrátit poněkud chudším lesům Orlických hor jejich hloubku pomocí sázení alejí. "Naší snahou je přivést nejširší veřejnost k pochopení, že stromy jsou jedním z nejstaršíc! h symbolů spojení člověka s přírodou. Bez nich uhasíná jak vědomí krajiny, tak i vědomí naše", dodala Kašparová.
Dušičková víkendovka mezi stromy je součástí programu Akce Příroda Hnutí Brontosaurus. Akce Příroda je založena na dobrovolnictví v oblasti ochrany životního prostředí, které je doplněno zajímavým vzdělávacím doprovodným programem. Veškeré informace jsou stále dostupné na webových stránkách www.akcepriroda.cz.


Kontaktní osoba: Iva Nováková
E-mail: ifka@akcepriroda.cz


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů