Středa, 24. dubna 2024

Kovohutě Příbram připravují technologie na využití recyklátů

Kovohutě Příbram připravují technologie na využití recyklátů

Kovohutě Příbram , které jsou zpracovatelem odpadů s obsahem olova, cínu, drahých kovů a elektroodpadu, připravují nové technologie na další využití recyklátů. Jedním z nich je odpadní kyselina z vysloužilých autobaterií, které ročně vzniká kolem 3000 tun. Její část chce firma využít pro loužení zinku z vlastních výrobních nebo externích odpadů či z tužkových baterií, řekl ČTK ředitel divize Recyklace Zdeněk Kunický.

Náklady na projekt jsou 8,3 milionu korun a firma požádala o finanční podporu ministerstvo průmyslu a obchodu. Na výzkumu nové technologie spolupracuje s Vysokou školou chemicko-technologickou Praha a firmou EKO VUK Panenské Břežany.

Tužkové, neboli zinkouhlíkové a alkalické baterie bude firma zpracovávat v rekonstruované drtírně z roku 1863, která byla doplněna o moderní technologii. Její zkoušky začaly letos v září. Do trvalého provozu by měla být uvedena během příštího roku. V současnosti se v Česku sebere kolem 200 tun tužkových baterií, které se pak ke zpracování vozí do zahraničí. Kovohutě Příbram budou podle Kunického první a jedinou tuzemskou firmou, která se jejich recyklací bude zabývat.

Firma chce více zhodnotit i produkty vzniklé tříděním elektroodpadu, kterého ročně odebere ke zpracování kolem 1500 tun. V současnosti z něj vzniká koncentrát s obsahem mědi, drahých kovů, příměsí a organických látek. "Chceme z toho vytřídit hodně plastů, které vadí dalšímu zpracování," dodal Kunický. Dokázat oddělit organické příměsi by měla speciální třídicí linka. Náklady na projekt jsou 5,7 milionu korun.

Kovohutě Příbram vykupují a recyklují také odpady z autovraků jako katalyzátory, kabely, cívky či plošné spoje. Letos očekávají tržby kolem 1,4 miliardy Kč. Zaměstnávají 234 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů