Pátek, 29. března 2024

EU se dohodla na boji se změnou klimatu

EU se dohodla na boji se změnou klimatu

Členské státy ale neurčily, jak vypočítat finanční příspěvky. Dohodnutý kompromis je méně ambiciózní než původní plány EU.

Peníze rozvojovým zemím na boj proti klimatickým změnám rozhodně dáme. Ale kolik? To prozradíme až na prosincové konferenci OSN, která se uskuteční v dánské Kodani.

Právě na tom se před uplynulým víkendem shodli lídři sedmadvaceti zemí Evropské unie na svém summitu v Bruselu. Dospět ke kompromisu bylo značně obtížné.

Proti sobě stály na summitu zájmy velkých členských zemí, jako je Německo a Francie, proti menším středoevropským státům včetně České republiky.

Berlín uspěl...

Tajnosti s tím, kolik miliard eur ročně chtějí členské země unie poskytnout, mají zřejmou příčinu. Evropští politici se totiž - zcela oprávněně - obávají, že pokud vyloží své "trumfy" předčasně, využijí toho na kodaňském jednání ostatní rozvinuté země světa. Zejména Spojené státy, Čína a Indie, ale také Japonsko, Kanada a Austrálie.

Požadavek maximálního utajení na summitu prosazovala zejména německá kancléřka Angela Merkelová. Uspěla.

Lídři sedmadvacítky se nakonec shodli "jen" na tom, že přispějí "férovým podílem" a že mají před Kodaní jednotný postoj.

"Na stole není vyčerpávající dohoda," uvedl premiér Jan Fischer. "Zvýšila se ale ochota vzájemně si naslouchat."

Evropská komise ve svých analýzách odhaduje, že chudé státy budou až do roku 2020 potřebovat na boj proti změnám klimatu sto miliard eur ročně. Zhruba padesát procent by měly poskytnout "soukromé zdroje", druhou polovinu ale budou muset uvolnit státy. Spekuluje se o tom, že evropský podíl by měl být někde mezi dvěma až patnácti miliardami eur.

"Máme teď velmi silnou vyjednávací pozici, která nám umožní převzít vedení, a která ostatní státy povzbudí k tomu, aby také přispěly," řekl po skončení summitu spokojený švédský premiér Fredrik Reinfeldt.

Po jednání, které mohlo několikrát i zcela zkrachovat, nešetřil chválou ani předseda EK José Manuel Barroso. "Evropa vyslala jasný signál. Teď ho můžeme přeposlat do Washingtonu, Dillí a Pekingu".

Bez takového "jasného signálu" by se ale Barrosovi s Reinfeldtem jen těžko vedlo jednání o financování boje proti změnám klimatu s americkým prezidentem Barackem Obamou. Do Bílého domu za ním přiletí již zítra.

... Varšava rovněž

Tajnosti okolo konečné sumy se ale nelíbily menším a méně rozvinutým členským státům Evropské unie. Uskupení odpůrců vedlo Polsko a Maďarsko, angažovala se v ní i Česká republika.

Tyto země měly strach, že bez vyhlášení konečné částky a klíče k vybírání příspěvků od jednotlivých členů EU nakonec zaplatí víc než jen "spravedlivý podíl".

Skupina "Varšava a spol." se bála, že ke stanovení výše odvodu by nakonec mohl být využit žebříček celkového množství vypouštění emisí oxidu uhličitého do ovzduší. Méně rozvinuté země, které získávají energii hlavně spalováním uhlí, by pak platily víc než rozvinuté země, které využívají vyspělejší technologie.

Hlavy států a vlád zemí sedmadvacítky se nakonec shodly na tom, že se otázkou "kolik kdo bude platit" budou zabývat na svém příštím summitu.

Ten by se měl podle předpokladů konat krátce po skončení kodaňské prosincové konference o klimatických změnách. Při stanovení výše příspěvků přitom "bude přihlédnuto i ke schopnosti méně prosperujících států platit", konstatuje závěrečné komuniké. Vše by měla posoudit expertní komise, která bude složená ze zástupců všech členských států unie.

Mechanismus určování příspěvků zřejmě bude založen především na množství vypouštěných zplodin, a ne na bohatství země. Diplomaté blízcí vyjednávání totiž upozorňují na to, že v Kodani by se systém založený na HDP mohl obrátit proti EU.

"Nezůstali tu žádní poražení. Každý trochu ustoupil, ale dá se říct, že konečná dohoda je dobrá pro všechny," uzavřel jednání summitu polský premiér Donald Tusk.

Výsledek summitu víceméně uspokojil i kritiky z řad nevládních environmentálních organizací. Pouze lucemburský "zelený" europoslanec Claude Turmes označil polský přístup za "neodpovědný" a "dětinský".


AUTOR: Tomáš Hořejší
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
od našeho Zpravodaje z bruselu

O čem se mluvilo

Volba unijního prezidenta
Diskuse o předsedovi Evropské rady neproběhla. Z debat ale vyplynula jména dvou nejnadějnějších kandidátů: bývalého rakouského kancléře Wolfganga Schüssela a nizozemského premiéra Jana Petera Balkenendeho. Evropští politici říkají, že evropský prezident by měl být členem středopravé Evropské lidové strany a neměl by být občanem velké členské země. I proto se do užšího výběru neprobojoval britský expremiér Tony Blair.

Hledání šéfa diplomacie
Bez ratifikace Lisabonu nemohl Reinfeldt začít hledat ani šéfa unijní diplomacie. Politik v této pozici bude mít fakticky větší moc než prezident, bude předsedat radě ministrů zahraničí. Na post si "dělá zálusk" středolevá Strana evropských socialistů. Zazněla dvě jména: bývalého italského premiéra Massima d'Alemy a současného britského ministra zahraničí Davida Milibanda. Pokud se státníci shodnou na ženské kandidátce, mohla by uspět řecká ex-eurokomisařka Anna Diamantapoulu.

Noví eurokomisaři
Stávajícím eurokomisařům vypršel posledním říjnovým dnem jejich mandát. Lídři sedmadvacítky je zatím nechají přesluhovat. José Manuel Barroso již ale pracuje na složení svého nového týmu. Svého kandidáta mu předalo již sedmnáct zemí. Praha mezi ně nepatří. Podle optimistického scénáře by Evropský parlament mohl novou komisi schválit na svém posledním zasedání v letošním roce, 16. prosince.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů