Pátek, 19. dubna 2024

Více než polovinu tendrů na lesnické práce pro příští rok vyhrála Less & Forest

Více než polovinu tendrů na lesnické práce pro příští rok vyhrála Less & Forest

ess & Forest vyhrála 26 tendrů. Ostatní lesnické firmy získaly od jedné do pěti zakázek. Celková hodnota šedesáti vypsaných zakázek přesahuje miliardu korun.

Vítězem tendrů na lesní práce pro příští rok vyhrála firma Less & Forest. Ze 60 zakázek v celkové hodnotě jedné miliardy korun ziskala firma podnikatele Jana Mičánka zhruba polovinu. Ostatní lesnické firmy vyhrály od jedné do pěti zakázek.

Celkem se do soutěží přihlásilo 64 firem, které dohromady podaly 511 nabídek. Pouze firma Less & Forest, která je lídrem českého lesnického trhu, obeslala všech 60 tendrů. U 14 zakázek vítězný uchazeč nakonec odmítl uzavřít smlouvu a na jeho místo nastoupil druhý v pořadí.

Tendry zahrnují oblasti, na nichž vítězové původních tříletých tendrů pro období 2008 až 2010 z různých důvodů smlouvy ukončili. Soutěže, vypsané v červnu, se týkaly plochy zhruba 260.000 hektarů, což je 19 procent celkové výměry lesů státního podniku. Odhadovaná celková těžba pro soutěžené období je 1,68 milionu metrů krychlových dřeva.

Jediným hodnotícím kritériem soutěží byla cena. Less & Forest podle Mičánka při vytváření nabídek pro LČR spolupracoval s řadou odborníků. "Především bylo nutné správně zkalkulovat ceny podle specifických podmínek konkrétních smluvních územních jednotek," uvedl dříve Mičánek.

Současné práce ve státních lesích firmy dělají podle režimu soutěží pro roky 2008 až 2010. Soutěže na práce ve státních lesích po 1. lednu 2011 by chtěly LČR vypsat do poloviny příštího roku. Obchodní podmínky pro tyto soutěže LČR nyní připravují.

V minulosti byly tendry LČR předmětem tvrdých sporů mezi lesnickými firmami a státním podnikem. Postup LČR v minulých tendrech označily za chybný i Evropská komise a český antimonopolní úřad. Nynější tendry proběhly podle Kačeny bez problémů. "Proti rozhodnutí o výběru nejvhodnější nabídky nebyla podána žádná námitka ani návrh na přezkoumání úkonů zadavatele," řekl.

LČR loni vytvořily při výnosech téměř 11 miliard korun čistý zisk 461 milionů korun. Těžba dřeva ve státních lesích loni činila 8,25 milionu metrů krychlových.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů