Pátek, 29. března 2024

Arnika nabízí poradenství pro ochranu stromů a zeleně nově i v Olomouci

Arnika nabízí poradenství pro ochranu stromů a zeleně  nově i v Olomouci

OLOMOUC - Občané či zástupci občanských sdružení a obcí Olomoucka a Zlínska se s dotazy ohledně ochrany stromů a zeleně mohou nově obracet na specializovanou poradnu sdružení Arnika. Poradna je součástí projektu zaměřeného na ochranu stromů, a to především alejí, v těchto dvou krajích. "Naším cílem je především přispět k zachování historických alejí v krajině, které jsou součástí kulturního dědictví. Věnujeme se ale také obecně problematice zeleně ve městech a obcích, například tam, kde hrozí zbytečné kácení zdravých stromů, chystá se zástavba zelené plochy nebo kde někdo stromy ničí při výstavbě či špatnou údržbou," říká Mgr. Vendula Krčmářová, poradkyně Arniky pro Olomoucký a Zlínský kraj.

Poradna Arniky se nachází v olomoucké pobočce Hnutí Duha na Dolním náměstí č. 38, v tzv. Hauenschildově paláci. Každý všední den zde mohou lidé získat materiály sdružení Arnika týkající se ochrany stromů (zejména toho, jak zabránit zbytečnému kácení). Publikace budou k dispozici v pondělí, úterý a ve čtvrtek od 13:00 do 17:00, ve středu a v pátek od 10:00 do 13:00.

Skonkrétními dotazy ohledně ochrany zeleně v Olomouckém či Zlínském kraji se mohou lidé obracet telefonicky na ostravské číslo Arniky 596 244 314 nebo na číslo 776 756 352 (v době od 9 do 16 hodin), případně e-mailem na adresu olomouc@arnika.org. V případě potřeby náročnější konzultace lze také domluvit osobní schůzku s odborníkem Arniky přímo v Olomouci nebo ve Zlíně.

Poradna pro Olomoucký a Zlínský kraj je součástí Centra pro podporu občanů, které tvoří jeden ze tří programů Arniky (vedle programů Toxické látky a odpady a Ochrana přírody). Arnika je české občanské sdružení s celostátní působností - s pobočkami v Praze, Ostravě, Děčíně, Jihlavě, Českých Budějovicích, Chotěboři a nově i v Olomouci. Je součástí Sítě ekologických poraden v České republice (STEP), asociace ekologických organizací Zelený kruh a Evropského úřadu pro životní prostředí EEB.

Další informace:
Podrobnosti o Arnice a její činnosti najdete na webových stránkách www.arnika.org.

Stránky kampaně Zachraňme stromy: www.stromy.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů