Pátek, 19. dubna 2024

Brdy budou přírodní park, Křivoklátsko možná národní

Brdy budou přírodní park, Křivoklátsko možná národní

Přírodní park Brdy-Hřebeny bude vyhlášen 10.listopadu. Prostor mezi Prahou a Jincemi tak dostane větší ochranu. "Ještě jsme v posledních dnech doladili přesné hranice území a park může být vyhlášen," uvedl krajský radní pro životní prostředí Miloš Petera (ČSSD). Pro obyvatele a návštěvníky to nebude znamenat žádná omezení. Vedení kraje bude usilovat o to, aby celá lokalita byla v budoucnu vyhlášena chráněnou krajinnou oblastí (CHKO).

Povýšení by se mohlo dočkat také Křivoklátsko, které je nyní CHKO, a ministerstvo životního prostředí chce vyhlásit Národní park Křivoklátsko. "Bereme to jako prestižní záležitost pro Středočeský kraj, který ještě žádný národní park nemá. Přitom Křivoklátsko má velmi staré smíšené lesy, kde je zachovaná pestrost druhů," podotkl hejtman David Rath (ČSSD).

Brdská krajina skrývá mnohá překrásná výhledová místa, o kterých vědí jen zasvěcení.

Brdská krajina skrývá mnohá překrásná výhledová místa, o kterých vědí jen zasvěcení.

FOTO: Petr Blahuš , Právo

To potvrzují i správci území. "Hlavně díky strmým svahům se tady příliš netěží dřevo a zůstává tady zachovaná rozmanitá druhová skladba. Přesto se tady těžba provádí, což není ideální a zhruba na 30 procentech prostoru bychom chtěli zachovat přirozenou přírodu. Na dalším území budou zásahy nutné, protože už byla hodně narušená rovnováha, kterou bude třeba obnovit," vysvětloval správce CHKO Křivoklátsko Petr Hůla.

Zachování biologické rozmanitosti

Na konci listopadu budou o záměru jednat starostové dotčených obcí s ministerstvem životního prostředí a správci území. "Pro místní obyvatele by tato změna neznamenala žádné omezení, naopak by všichni, kdo tady mají nemovitosti, mohli volně vstupovat i do 1.zóny národního parku. Nám jde hlavně o zachování biologické rozmanitosti území, což by znamenalo zejména omezení těžby dřeva a regulaci odstřelů zvěře," řekl Hůla.

Radek Plavecký, Právo

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů