Čtvrtek, 28. března 2024

V Rolsberské montují okna proti hluku, budou i na obchvatu

V Rolsberské montují okna proti hluku, budou i na obchvatu

Olomouc - Obyvatelé auty zahlcené Rolsberské ulice v Olomouci se dočkali. Tedy alespoň částečně. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v polovině týdne začalo v jedné z nejvíce dopravou zatížených ulic v Olomouci vyměňovat na domech okna za protihluková.

Místní obyvatelé, kteří za snížení hluku z aut bojují i u soudu, to oceňují. Nadále však poukazují na překračování hygienických limitů ve vnějším prostředí - ve dne o patnáct a v noci i o osmnáct decibelů.

"Začali již u prvních dvou domů. Jsme rádi, že se alespoň částečně něco vyřeší. Dokud se však neomezí doprava, pohoda bydlení se nám nezlepší," reagoval Jiří Skopal z Rolsberské ulice.

"Sice výměnou oken s odřenýma ušima splní normu, ale komfort se nám nezlepší. Zkuste tady spát, když vám v noci pod okny projede sanitka," poznamenal.

Zároveň zapochyboval nad tím, zda protihluková okna skutečně zátěž v domech na frekventovaném silničním tahu na Přerov sníží pod zákonem stanovený limit.

"Z toho, co jsem se dozvěděl od výrobce, soudím, že i po výměně oken můžeme mít v noci uvnitř více než třicet decibelů," podotkl Skopal.

Ředitelství silnic a dálnic má na provoz na komunikaci právě kvůli překračování limitů výjimku krajské hygienické stanice, která skončí posledního prosince.

"Mají provést opatření vedoucí ke snížení hluku v chráněném vnitřním prostoru staveb a do půl roku nám doložit, zda jsou účinná. Až budeme mít příslušná měření k dispozici, můžeme situaci vyhodnotit," sdělila Eva Čehovská z Krajské hygienické stanice v Olomouci.

Vymění 234 oken

ŘSD vymění do konce listopadu 234 oken v ulicích Rolsberská a Přerovská.

"Dalších 270 vyměňujeme na obchvatu od Lipenské po Pražskou. I tady musíme provést podobná opatření kvůli dopravní zátěži," uvedl Pavel Študent z ŘSD.

Na provoz má nyní vlastník komunikací v Olomouckém kraji 20 výjimek.

"Tak čtvrtinu odstraníme, v ostatních případech jsme nuceni požádat o její prodloužení. Zákon říká: v mezích možností, a těmi jsou finanční prostředky," poznamenal s tím, že opatření prováděná v těchto dnech v Olomouci přijdou na více než sedmnáct milionů korun.

Soud nařídil méně hluku

Obyvatelé Rolsberské se kvůli hluku s ŘSD soudí. Okresní soud jim dal před necelým půlrokem za pravdu a ministerstvu dopravy a Ředitelství silnic a dálnic nařídil, že musejí zajistit, aby hladina hluku nepřekračovala limity a neohrožovala zdraví lidí z přilehlých domů.

Měření znalkyně potvrdilo, že zvuk ze silnice překračuje normy až o patnáct decibelů.

V Česku podobný rozsudek padl teprve podruhé.

Problémem je však vnější hluk. Silničáři i ministerstvo se proti verdiktu soudu odvolali. Podle mluvčí ŘSD Martiny Vápeníkové ŘSD nemá v rukou právní nástroj, kterým by mohlo nařízení naplnit.

"Není to v naší kompetenci. Jakékoliv omezení dopravy na silnici I. třídy nebo změna dopravního značení je věcí silničního správního úřadu," prohlásila již dříve.

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů