Pátek, 29. března 2024

Strážníci mapují černé skládky

Strážníci mapují černé skládky

Již šestnáct měsíců platí vyhláška hlavního města Prahy o čistotě. Strážníci městské policie, kteří mají hlavní dohled nad jejím dodržováním, za tu dobu odhalili téměř dvanáct a půl tisíce přestupků proti ní. V těchto dnech provádějí monitoring černých skládek a vraků automobilů.

"Monitoring černých skládek a autovraků dělá městská policie v této podzimní době každým rokem. Lze zjednat nápravu ještě před tím, než napadne sníh," vysvětlil první náměstek primátora Rudolf Blažek, do jehož kompetence bezpečnost v metropoli spadá.

Při průběžném hodnocení dopadu městské vyhlášky na pořádek v ulicích za uplynulých šestnáct měsíců strážníci odhalili celkem 12 400 přestupků. "Více než polovina z nich se týkala případů znečištění ulic nebo jiných veřejných prostranství odpadky. Na prvním místě jsou s převahou kuřáci a odhazování nedopalků. Takových přestupků bylo více než sedmdesát procent. Přes dvacet procent provinilců zahazovalo na ulici zbytky potravin a zbytek připadá na žvýkačky," uvedl náměstek Blažek.

Další znečištění měli mimo jiné na svědomí hlavně pejskaři, kteří zapomněli uklidit `nadílku` po svých čtyřnohých miláčcích, a tradičně výlep plakátů mimo určené plakátovací plochy. Zhruba v osmi desítkách případů přišli strážníci na znečištění materiály uniklými při přepravě, vykládce, nakládce nebo výjezdu vozidel ze staveb nebo nezpevněných ploch. Stejně tolik bylo těch, kteří způsobili nepořádek na veřejném prostranství krmením zvířat.

V celkem 7 234 případech uložili strážníci blokové pokuty. "Vybrali jsme více než dva milióny čtyři sta tisíc korun. Téměř sedm set přestupků jsme předali správním orgánům a zbytek řešili strážníci domluvou," informoval ředitel Městské policie hlavního města Prahy Vladimír Kotrouš.

Kromě toho strážníci ve sledovaném období zjistili na území hlavního města Prahy

2 025 začínajících nepovolených skládek odpadu a 3 808 vraků automobilů.

Zdroj: Magistrát hlavního města Prahy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů