Úterý, 23. dubna 2024

Valašské Klobouky chtějí od příštího roku začít třídit bioodpad

Valašské Klobouky chtějí od příštího roku začít třídit bioodpad

Valašské Klobouky (Zlínsko) - Valašské Klobouky na Zlínsku chtějí od poloviny příštího roku začít třídit bioodpad. Projekt za 7,5 milionu korun počítá s nákupem speciálního vozu i rozmístěním 40 nových kontejnerů po městě. Zájemcům radnice nabídne kompostéry. Až 90 procent nákladů město chce získat formou dotace z Operačního programu Životní prostředí. ČTK to dnes sdělila mluvčí radnice Lenka Zvonková.

Valašské Klobouky se tak přidají k dalším městům ve Zlínském kraji, která už separaci bioodpadu zahájila nebo s ní v budoucnu počítají. Bioodpad třídí obyvatelé Zlína v částech Zálešná a Podvesná, Kunovic, Starého Města či Uherského Ostrohu. I přesto je třídění bioodpadu v odpadovém hospodářství stále novinkou. Běžně jsou v ulicích kontejnery na papír, plast, sklo.

Do nádob na bioodpad patří například zbytky zeleniny a ovoce, vaječné skořápky, čajové sáčky, kávová sedlina, zbytky jídel, tráva, listí, zbytky rostlin, piliny a důkladně vychlazený dřevěný popel.

Zájemcům valašskokloboucká radnice nabídne i kompostéry. "Ty by se za symbolickou stokorunu mohly objevit na zahradě až tří stovek rodin a domácností," podotkla Zvonková.

Bioodpad je velmi cennou surovinou především díky celosvětovému úbytku živin z půdy. V dnešní době tento druh odpadu činí zhruba 40 procent veškeré produkce odpadu. Na skládkách při jeho rozkladu bez přístupu vzduchu vznikají nebezpečné látky, především metan, které mohou ohrožovat životní prostředí. Bioodpad navíc mění svůj objem, skládka je pak nestabilní, pohybuje se a vzniká riziko porušení její izolace.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů