Středa, 24. dubna 2024

Fotovoltaika o ploše desíti fotbalových hřišť vyrobí elektřinu pro 1 100 domácností

Fotovoltaika o ploše desíti fotbalových hřišť vyrobí elektřinu pro 1 100 domácností

První velkou fotovoltaickou elektrárnu spouští v těchto dnech na jihu Moravy Skupina ČEZ. Zařízení umístěné v Hrušovanech nad Jevišovkou má instalovaný výkon 3,73 MW. Ročně vyrobí 3,7 milionu kWh a pokryje tak spotřebu 1 100 domácností.
V listopadu zahajuje provoz moderní fotovoltaická elektrárna v Hrušovanech nad Jevišovkou. Zařízení na výrobu elektřiny ze slunečního záření má instalovaný výkon 3,73 MW a vzniklo spoluprací společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje a Útvaru rozvoje obnovitelných zdrojů.
Hrušovany nad Jevišovkou leží v nejjižnější části Jihomoravského kraje. Co se slunečního osvitu týká, jedná se o nejvýhodnější lokalitu v ČR s největším počtem slunečných dnů. Nová fotovoltaická elektrárna se zde rozkládá na ploše 7 hektarů a sestává z více než 17 tisíc panelů. Investiční náklady se pohybují v řádu stovek milionů korun.
Samotná výstavba odstartovala v červenci. Na nosné piloty zaražené do země jsou připevněny nosiče. Ty tvoří podklad pro vlastní fotovoltaické panely o rozměrech cca 1,2 x 2 metry. Na místě bylo nutné zřídit trafostanici 6 x 630 kW. Zařízení, které celkově pokrývá plochu téměř desíti fotbalových hřišť, by ročně mělo vyrobit 3,7 milionu kWh elektřiny a zásobit elektřinou zhruba 1 100 domácností. Projekt zároveň znamenal během výstavby pracovní příležitosti pro obyvatele Hrušovan.
Po fotovoltaické elektrárně v Hrušovanech bude následovat spouštění dalších fotovoltaických elektráren na území celé České republiky. Ještě do konce letošního roku plánujeme start větrných a fotovoltaických elektráren o celkovém instalovaném výkonu více než 20 MW.

Instalace zdroje 100% čisté ekologické energie je zároveň v souladu s vizí Futur/e/motion, kterou Skupina ČEZ deklaruje záměr investovat do nových technologií umožňujících v budoucnosti vyrábět, distribuovat a spotřebovávat elektřinu efektivněji a šetrněji.
Skupina ČEZ spuštěním dalšího obnovitelného zdroje elektřiny zároveň přispívá k plnění platných závazků České republiky vůči Evropské unii ve věci rozšiřování podílu obnovitelných zdrojů energie na hrubé spotřebě.
Fotovoltaické elektrárny jsou v tomto století globálně nejrychleji expandujícím zdrojem. Jejich celkový instalovaný výkon se za posledních 8 let zvýšil více než desetinásobně. Zatímco v roce 2001 činil světový instalovaný výkon 1,3 GW, na konci roku 2008 už šlo o 15,2 GW. Optimistické předpovědi kalkulující s postupným odezníváním současné ekonomické recese počítají pro rok 2015 s 72 GW instalovaného výkonu.
Skupina ČEZ je současně aktivní v projektech výzkumu, vývoje a testování nových energetických technologií. Před nedávnem ČEZ a společnost ELMARCO oznámily zahájení společného projektu, jehož cílem bude zavedení ekonomicky výhodných solárních panelů, které jako první na světě k výrobě energie využívají nanovláken. První etapou je testování těchto panelů v reálných podmínkách a porovnání výkonu klasických křemíkových a nových "nanovlákenných" panelů, založených na technologii vyvíjené firmou ELMARCO.

Martin Schreier,
manažer komunikace ČEZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů