Čtvrtek, 28. března 2024

Moderní typy větrných elektráren nepřízeň počasí neohrozí

Moderní typy větrných elektráren nepřízeň počasí neohrozí

Pád části rotoru větrné elektrárny u Albrechtic na Frýdlantsku má s velkou pravděpodobností příčinu ve stáří a úrovni servisu elektrárny. Česká společnost pro větrnou energii (ČSVE) odmítá spekulace, že takové havárie hrozí všem větrným elektrárnám.

V minulých dnech zveřejnila média zprávu, že u větrné farmy šesti větrných elektráren došlo k rozlomení části rotoru jedné z nich vlivem nepříznivého počasí.
"V součastné době je v České republice celkový instalovaný výkon 179 MW ve větrných elektrárnách. Staré stroje, dovezené jako vysloužilé ze zahraničí, jsou v ČR postaveny zhruba na deseti lokalitách, a mají celkový výkon 15 MW. To je zhruba 8 % z celkového množství všech elektráren v zemi," popisuje seznam elektráren předseda ČSVE Michal Janeček.
Větrné elektrárny na Lysém vrchu mezi obcemi Albrechtice u Frýdlantu a Horní Vítkov v počtu 6 strojů provozuje jeden provozovatel, který není členem asociace ĆSVE, tudíž jeho stanovisko není známé. Použité stroje jsou typu Tacke TW500. U pěti z nich činí instalovaný výkon 0,5 MW, šestá má instalovaný výkon 0,6 MW.
,,O stáří těchto VE ani o jejich technickém stavu nemá ČSVE, stejně jako o příčině havárie, bližší informace. V každém případě se jedná o typově velmi zastaralé výrobky. Bohužel, stejně jako ojetá auta, se k nám v minulosti dostávaly i vysloužilé větrné elektrárny," komentuje vývoj v oboru Janeček. "Lidé co chtěli na elektrárně ušetřit, si většinou přivezli výrobek, o kterém stoprocentně nevěděli, v jakém je stavu. Ti stejní pak můžou šetřit i na samotném provozu. Je jen otázkou času, kdy dojde k poruše. Takové elektrárny pak poškozují pověst celého oboru."
Většímu dovozu starých větrných elektráren se zabránilo zákonem z roku 2005. Kdo dnes chce vyrábět elektrickou energii z větru, musí postavit větrnou elektrárnu novou, maximálně 2 roky starou, jinak nedostane garantovanou výkupní cenu. Nové elektrárny jsou konstruovány také na vyšší rychlost větru, takže dokážou pracovat bez zastavení i ve vichřicích, jako byly například Kyrill nebo Emma.
"Doufáme, že pro zbylé majitele těch pár starých strojů, které se ještě u nás točí, to bude dostatečné upozornění, že je nutné se náležitě o stroj starat. Věříme, že událost v Albrechticích také odradí všechny dobrodruhy, kteří o stavbách podobného stáří uvažují," varuje na závěr Janeček.

Michal Janeček
předseda České společnosti pro větrnou energii
kontakt: predseda@csve.cz, 602 796 687

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů