Pátek, 29. března 2024

Martin Roman: Vím, že každý náš krok je bedlivě sledován

Martin Roman: Vím, že každý náš krok je bedlivě sledován

Generální ředitel ČEZ Martin Roman čelí situaci, s níž se za celou svou manažerskou kariéru zatím nesetkal. Inspektoři Evropské komise, kteří od úterý na centrále ČEZ a na dalších firmách prověřují, zda lídr českého energetického trhu nezneužívá svého monopolního postavení, řediteli na čas zabavili počítač, mobilní telefon a BlackBerry. Teprve včera se k nim znovu dostal.

Roman a jeho kolegové z vedení firmy, stejně jako dalších prověřovaných firem - Severočeských dolů ze skupiny ČEZ a Energetického a průmyslového holdingu (EPH), jehož spolumajitelem je skupina J&T - museli inspektorům předat k okopírování svou e-mailovou korespondenci, obchodní dokumenty a firemní písemnosti.

Postup inspektorů ale šéfové akceptují. "Nevidím v tom problém," říká šéf ČEZ v e-mailovém rozhovoru, který včera v podvečer poskytl HN.

HN: Jaký má člověk pocit, má-li ke kontrole předat data ze svého osobního BlackBerry, z mobilu a z počítače?

Pracuje-li člověk ve významné funkci ve velké mezinárodní společnosti, musí být na takovéhle věci připraven. Každý náš krok je pečlivě sledován konkurencí a médii. Když se k nim přidají i inspektoři z Evropské komise, nevidím v tom problém.

HN: Nakolik narušila kontrola Evropské komise obvyklý chod na centrále ČEZ a v Severočeských dolech?

Takováto kontrola není nic každodenního, takže samozřejmě obvyklý chod centrály je jiný. Ale nedá se říct, že by bylo naše fungování narušeno. Zatím netušíme, jak dlouho bude kontrola probíhat, podle zkušeností z obdobných šetření jiných velkých evropských energetik, to může být záležitost i několika měsíců.

HN: Připouštíte, že kontroloři mohou najít nějaké pochybení, dokládající zneužití dominance ČEZ na českém trhu?

Jsme přesvědčeni, že kontroloři dojdou k tomu samému závěru jako řada jiných kontrol - například kontroly prováděné ze strany českého antimonopolního úřadu. Tedy že zjistí, že ČEZ nic neporušil a že naopak trh v Česku patří k těm nejfunkčnějším v rámci EU.

HN: Je podle vás kontrola z Bruselu standardním krokem, nebo jde o výjimečný zásah podložený závažnými indiciemi o manipulaci trhem?

Bezprostředním podnětem ke kontrole byl patrně konkurenční boj. Dříve či později by k nám ale evropská antimonopolní kontrola přijít musela. ČEZ dnes patří mezi největší evropské energetické společnosti a musíme si zvyknout, že bude podroben stejně přísným kontrolám, jako ony. V uplynulých letech takováto kontrola potkala desítky významných energetických firem, jako jsou německé E.ON, RWE, švédský Vatenfall, francouzskou EdF, italské ENI Group a další.

HN: Čekal jste inspekci předem, nebo pro vás byla překvapením?

V pondělí se objevila v médiích informace o možné kontrole. My ale máme od roku 2007 vydanou směrnici pro postup při inspekci antimonopolních orgánů, zaměstnanci vědí, jak se v této situaci chovat.

HN: Souvisí stížnosti, na jejichž základě probíhá kontrola, s letošní koupí International Power Opatovice do rukou J&T? Vy chcete převzít od nich část aktiv, zřejmě jste s přípravou obchodu pomáhali.

Předpokládáme, že komise čerpá z informací připravených firmami, které se cítí dotčeny jednáním ČEZ. Ale všechno zlé je pro něco dobré. Věřím, že výsledkem kontroly budou rozptýleny spekulace, které o nás konkurenti systematicky šíří.

HN: Se stížností na ČEZ se obrátila do Bruselu společnost Czech Coal. Údajně ale podobných podnětů směřovalo na EK několik, zřejmě i ze zahraničí. Víte o tom více?

Czech Coal to veřejně prezentoval, tak tomu věřím. Nemáme cestu, jak se dozvědět o podáních na komisi, nemohu tedy potvrdit ani vyloučit, že jich mohlo být víc. Jsem ale přesvědčen, že jsme se nedopustili žádného nekorektního, natož protiprávního jednání.

HN: Dá se podnět Czech Coalu vnímat jako součást konkurenčního boje? Souvisí to se sporem o ceny a dodávky uhlí pro vaše zdroje?

Czech Coal to tak sám prezentuje. Dlouhodobě cítíme silný tlak z jejich strany směřující k výraznému zvýšení cen uhlí po roce 2012. Maximální zhodnocení investice je sice jejich legitimním zájmem, my ale nemůžeme připustit, aby své zisky zvyšovali na úkor akcionářů ČEZ, a tedy především státu.

HN: Můžete upřesnit, na jaké dokumenty se komise při kontrole zaměřuje? Co z vaší činnosti ji konkrétně zajímá?

To je otázka na inspektory. Zajímají je všechny naše informační toky - přes mobil, počítače, papírové dokumenty. Jestli ale hledají něco konkrétního v těchto tocích, to říct neumím. To by byla pouze moje spekulace, domněnka.

HN: Podle informací HN plánujete společně s EPH a s dalšími hráči na trhu obchodní transakce, které mají navazovat na převzetí aktiv International Power a které přerozdělí síly v české energetice. Zajímá inspekci chystaná spolupráce s partnery, kteří se chtějí podílet na těchto majetkových přesunech?

Zájmem inspektorů jsou informace související s hospodářskou soutěží, bez specifikace zájmu o konkrétní právní subjekt.

HN: Zajímají Evropskou komisi vaše aktivity související s akvizicí a s provozem německého dolu Mibrag, který vlastníte spolu s J&T?

To je zase otázka na inspektory EK, aby řekli oni sami, jestli hledají něco konkrétního v sídle ČEZ nebo v sídle Severočeských dolů.

HN: Komise podle všeho prověřuje především vaši spolupráci s J&T. V minulých letech i letos jste spolu dělali několik obchodů. Jak se spolupráce ČEZ s J&T (či dnes s EPH, který energetickou část J&T převzal) zrodila?

Nemáme s nikým, ani s J&T žádnou systematickou spolupráci. Spolupracujeme s různými subjekty ad hoc při jednotlivých transakcích, pokud je to pro obě strany výhodné. Například v Turecku jsme koupili distribuční společnost společně s místními investory. Spolupráce s J&T při koupi Mibragu nám pomohla získat podstatně lepší cenu, než kdybychom soutěžili proti sobě.

HN: Výkonný šéf ČEZ Daniel Beneš před týdnem potvrdil, že ČEZ jedná s Czech Coalem o možné výměně jejich dolu ČSA za vaši elektrárnu Počerady, případně o jiné formě prodeje těchto aktiv mezi vámi. Bude jednání pokračovat?

Transakce, kterou popisujete byla jednou z diskutovaných variant. Jednání nikdy nebyla tak daleko, jak to média popisovala. Jak se budou dále vyvíjet, bych v tuto chvíli nechal bez komentáře. Je ale zřejmé, že situaci, kdy společnost Czech Coal má uhlí a my máme uhelnou elektrárnu, budeme muset nějak vyřešit. Naší preferovanou variantou od počátku je potvrzení platnosti dohody o dodávkách uhlí z Czech Coalu pro roce 2013, kterou jsme už před několika lety uzavřeli.

HN: Co říkáte na výtky lidí z Czech Coalu, že váš plánovaný projekt plynové elektrárny v Počeradech je jen účelový krok, který má hlavně blokovat podobné konkurenční projekty Czech Coalu?

Jako racionální člověk některým argumentům těžko rozumím. Na projekt plynové elektrárny v Počeradech máme uzavřeny již veškeré dodavatelské smlouvy, včetně smlouvy na plyn, máme schváleno i posouzení studie dopadů na životní prostřední, takzvané EIA. Takže z toho všeho je zřejmé, že projekt bereme naprosto vážně. Obdobné projekty plynových elektráren o stejném výkonu máme připraveny i ve spolupráci se společností MOL na Slovensku a Maďarsku. K tomu nás vede regulace emisí skleníkových plynů ze strany Evropské unie, která upřednostňuje plynové elektrárny před uhelnými. Takže je jasné, že plynové elektrárny jsou naším zájmem a nejde o žádný účelový krok. Konkurenční projekt elektrárny, kterou by v severních Čechách chtěl stavět Czech Coal, jsem nikdy neviděl, ani jeden papír, takže vůbec netuším, co bychom měli blokovat a jak.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů