Čtvrtek, 28. března 2024

Po pěti letech začnou opět průzkumné práce ve vytipovaných lokalitách pro úložiště jaderného odpadu

Po pěti letech začnou opět průzkumné práce ve vytipovaných lokalitách pro úložiště jaderného odpadu

PRAHA (MEDIAFAX) - Správa úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO) oznámila ve čtvrtek záměr obnovit příští rok průzkumné práce v lokalitách, které byly předběžně vytipovány pro hlubinné úložiště jaderného odpadu. Krok SÚRAO potvrdilo ve čtvrtek i ministerstov průmyslu a obchodu (MPO).

Příští rok vyprší vládní moratorium, které v uplynulých pěti letech blokovalo práce soucisející s výběrem takzvaného hlubinného úložiště jaderného odpadu. Nová vláda teď navrhuje v přípravných pracech pokračovat.

"Abychom mohli do roku 2015 identifikovat vhodné a vyloučit nevhodné lokality, potřebujeme konkrétní geologická data," řekl ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský. "Bez spolupráce obcí to půjde obtížně," dodal. MPO chce prosadit zákonný nárok na finanční příspěvek na geologický průzkum.Jeho celkovou výši stanovilo MPO až na 100 milionů korun.

Souhlas obcí ale SÚRAO ke geologickému průzkumu nepotřebuje. Přesto se snaží s obcemi najít společnou řeč. "Pětiletou přestávku jsme využili k hledání kompromisních řešení k výhradám obcí," uvedl ředitel SÚRAO Vítězslav Duda.

K původním šesti zvažovaným lokalitám (Rohozná a Budišov na Vysočině, Lubenec-Blatno v Ústeckém kraji, Pačejov v Plzeňském kraji, Pluhův Žďár-Lodhéřov a Božejice-Vlksice v Jihočeském kraji) později přibyly i dva vojenské újezdy Boletice a Hradiště.

Podle státní Koncepce nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jadernám palivem z roku 2002 má stát zajistit bezpečné uložení radioaktivního odpadu do roku 2065. Projekt má být zafinacován z takzvaného jaderného účtu, kam přispívají všichni původci odpadu. V současnosti se na jeho kontě nachází přes 12 miliard korun.

Michal Šenk, senk@mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů