Pátek, 29. března 2024

Silničáři na Pelhřimovsku obnovují bílé nátěry stromů u silnic

Silničáři na Pelhřimovsku obnovují bílé nátěry stromů u silnic

Stromy podél nově zrekonstruovaných silnic na Pelhřimovsku jsou po letech znovu označeny bílými pruhy, díky nimž jsou pro řidiče viditelnější. Pracovníci správy silnic z Pelhřimova jimi opatřili kmeny všech stromů, které stojí blízko u krajnice. Prozatím jsou tak označeny například stromy u Nového Rychnova. "Pracovníci správy silnic v Pelhřimově byli k stromům podél opravovaných silnic velmi ohleduplní," pochválila přístup silničářů Jana Vitnerová z jihlavské pobočky Arniky. "Stromy u krajnice označili a mysleli i na náhradní výsadby. Takový přístup je opravdu přelomový a měly by jej převzít i další správci silnic v celé republice," dodává Vitnerová. Při rekonstrukcích vozovek bývá obvyklejší snaha o odstranění stromů, bez ohledu na jejich funkci v krajině a zdravotní stav.

"Označili jsme stromy stojící před příkopem, a tak jsme doplnili obvyklé silniční značení," říká vedoucí pracoviště správy silnic Pelhřimov Radoslav Kovář. "Většinou se jedná o jednotlivé dřeviny nebo skupinky stromů, ne zrovna o souvislé aleje. Značení jsme provedli u silnic, které byly zrekonstruovány během letošního léta, dohromady asi podél dvaceti kilometrů silnic." Letní rekonstrukce se na Pelhřimovsku týkaly vozovek Horní Cerekev - Nový Rychnov - Vyskytná, Horní Cerekev - Bezděčín a Nový Rychnov - Rohozná.

Před rekonstrukcí byly nějaké stromy pokáceny, většinou kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Ještě na podzim byly vysázeny nové stromky. Silničáři vyšli vstříc přání občanů z Horní Cerekve a za městečkem vznikla nová alej. Správa silnic v Pelhřimově zajistila stromky, jejich dopravu a vyhloubení jamek pro sazenice, stromky pak zasadili sami místní lidé (více zde).

Ještě na počátku tohoto roku měli správci silnic po celé republice v úmyslu vykácet několik tisíc stromů kvůli zvýšení bezpečnosti provozu na silnicích. Proti tomu se ale zvedla nesouhlasná vlna - pod petice Zachraňme stromy a Naše stromy se podepsalo několik desítek tisíc lidí. "V březnu jsme vyzvali silničáře v celé zemi, aby stromy místo zbytečného kácení raději značili. Jsme tedy rádi, že na Vysočině se správci silnic k dříve běžné činnosti již vracejí," doplnila mluvčí Arniky Zora Kasiková. Právě dnes, 1. prosince 2009 vstupuje v platnost novela zákona na ochranu přírody a krajiny, která ruší výjimku, díky které bylo možní kácet stromy u silnic bez plovolení (pouze na tzv. oznámení).

Bílé pruhy na kmenech stromů se v minulosti běžně používaly, v poslední době se na ně však pozapomíná. Vhodně označený strom, navíc například opatřený odrazkami, však naopak může přispět k lepší orientaci v aleji, navíc mimo jiné chrání silnici v zimě před navátím sněhu a v létě před přehříváním povrchu.

FOTOGALERIE

Další informace:

Stromy v alejích je třeba natírat a chránit, ne bezhlavě kácet

Neřešte bezpečnost na silnicích kácením, ale lepším značením alejí, vyzývá Arnika silničáře

Zdroj: (Arnika - Centrum pro podporu občanů, Arnika Jihlava)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů