Pátek, 19. dubna 2024

Toaletní papír z recyklovaného materiálu: jednoduchá a dostupná cesta, jak neškodit životnímu prostředí

Toaletní papír z recyklovaného materiálu: jednoduchá a dostupná cesta, jak neškodit životnímu prostředí

MĚLNÍK / BENÁTKY NAD JIZEROU / ČESKÉ BUDĚJOVICE / DĚČÍN / SEMILY - Spotřebitelé v Mělníce
i v dalších městech mají dostatek možností dát při nákupu toaletního papíru přednost ekologičtější variantě. Vyplynulo to z průzkumu, který v uplynulých dnech provedlo v Mělníce, Benátkách nad Jizerou, Českých Budějovicích, Semilech a Děčíně sdružení Arnika. Jako jednorázový výrobek, na jehož kvalitu nejsou kladeny vysoké nároky ve srovnání s jinými produkty z papíru, je toaletní papír ideálním příkladem pro udržitelnou spotřebu. Právě na ni je zacílen nový projekt "Zdravá planeta pro zdravé děti", který uvedeným průzkumem Arnika zahájila. Dále se zaměří například na hračky, kompostování, k přírodě šetrnou turistiku a další témata. Součástí projektu bude také vydání publikace věnované udržitelné spotřebě či přednášky v mateřských centrech. Již nyní jsou dostupné internetové stránky www.toxik.arnika.org, kde lidé najdou podrobné informace o projektu.

V České republice neustále stoupá spotřeba papíru - za posledních 12 let vzrostla o více než 100 procent (1). Nákupem výrobků z recyklovaného papíru lze dopad tohoto růstu alespoň zmírnit. Jedním z nejvhodnějších produktů pro udržitelnou spotřebu je právě toaletní papír - jedná se o výrobek na jedno použití a požadavky na jeho kvalitu nejsou ve srovnání s jinými výrobky z papíru vysoké.

"Zjistili jsme, že nakupující vesměs mají možnost dát přednost variantě z recyklovaného materiálu, výrobci ale často tyto produkty neoznačují. Ve vybraných prodejnách v Mělníku si lidé mohou vybrat z celkem 94 variant. Z nich je 32 druhů vyrobeno ze sběrového papíru, 24 druhů je vyrobeno z buničiny (tedy ze dřeva) a u zbylých 38 výrobků nebyl materiál označeno," shrnul výsledky průzkumu Ing. Milan Havel, vedoucí projektu Zdravá planeta pro zdravé děti. Podobná situace jako v Mělníku je i dalších městech, kde Arnika průzkum provedla - v Českých Budějovicích, Děčíně, Semilech a Benátkách nad Jizerou (viz příloha tiskové zprávy).

V období od března 2008 do února 2009 se v České republice prodalo 374,7 miliónu kusů toaletního papíru za cca 2,1 miliardy korun. Od roku 2005 stoupla spotřeba asi o 100 miliónů kusů a současně vzrostly výdaje o 0,7 miliardy korun (2). Vzhledem k objemu prodeje i nákladů tak může mít ekologický přístup výrazně pozitivní význam. "Nákup toaletního papíru ze sběrového papíru je jednoduchá a potřebná cesta, jak přispět k ochraně životního prostředí. Potřebná proto, že nákup recyklovaných výrobků podporuje třídění odpadu a jednoduchá proto, že se jedná o výrobek běžně dostupný a levný," vysvětluje Milan Havel. "Papír nelze recyklovat do nekonečna, proto je toaletní papír ideálním výrobkem, který uzavírá koloběh papíru od výroby po likvidaci," dodává Havel.

"Zatímco výrobci a prodejci považují za luxusní zboží toaletní papír navoněný, směrnice pro certifikaci ekologicky šetrných výrobků hygienických výrobků z papíru použití parfémů přímo zakazuje (3). V poslední době se objevují také názory, že barvený a parfemovaný papír může vadit i alergikům. "Analýzy toaletních papírů provedené
v zahraničí odhalily přítomnost alergenních parabenů, mentolu a některých steroidních látek. Ve všech případech se však jednalo o velice nízké hodnoty. Přesto je přidávání chemických látek do tak prosté věci, jakou toaletní papír je, zcela zbytečný a škodlivý luxus," řekl vedoucí programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika RNDr. Jindřich Petrlík.

"Udržitelná spotřeba by měla být prioritou ve všech oblastech. V případě toaletního papíru se ale jedná o možnost, kterou může využít každý z nás - jedná se o běžně dostupný a přitom cenově nenáročný výrobek denní potřeby," uvedla mluvčí Arniky Zora Kasiková. Navíc na výrobu neběleného toaletního papíru ze sběrového materiálu je třeba nesrovnatelně nižší množství energie, než v případě výrobků z buničiny (4).
V rámci projektu Zdravá planeta pro zdravé děti Arnika představí postupně deset produktů a činností, kterými může každý člověk přispět k udržitelnému způsobu života. Tématy, na které se zaměří, budou hračky, vratné lahve, balená voda, kompostování, turistika šetrná k přírodě (tzv. woofing), biopaliva, místní trhy, spotřeba energie a burza zbytečností. "Chtěli bychom přispět k výchově zákazníků k takové spotřebě, která bude mít na zřeteli zdravé životní prostředí - zdravou planetu Zemi - i pro další generace," dodala mluvčí Arniky.
Příloha - Výsledky průzkumu

Materiál byl označen u značek výrobců EASY (ŠAS Dolní Kralovice), Harmony (SHP Harmanec), Linteo (Spektrum CZ), Tento (Tento - Metsä Žilina), TOP (Cerepa) a u značek Alouette (Rossmann), Amélia (Kaufland), Coop (síť prodejen COOP), Clever (Billa), Europrofit (Rossmann), Frotto (Lidl), Grand Finale (Penny), Maxi (Lidl), Sanft&Sicher (DM), Spring Force (Tesco), Tesco Value (Tesco) a na některých dalších výrobcích.
Neoznačen byl materiál od výrobců značek Kleenex, Paloma, Zewa a většina výrobků značky Big Soft (Moracell). Nenašli jsem také materiál u značek Brillant, Harmony Lilla, Linteo Economy, Saubär TP, TP Economy či u jediného toaletního papíru s 5 vrstvy značky Alouette. Z privátních značek nebyl materiál uveden u výrobků EuroShopper (Albert), Albert Quality (Albert).

České Budějovice
Průzkum byl proveden dne 18. listopadu v prodejnách sítí COOP, DM drogerie, Rossmann, Schlecker, Teta a supermarketech Albert, Billa, Lidl, Kaufland, Penny Market a Tesco. Ve všech obchodech s výjimkou prodejen Billa měly toaletní papír z recyklovaného materiálu v prodeji. U Billy se nám to z důvodu neznačení materiálu nepodařilo zjistit. Celkově je v Českých Budějovicích nabízeno 23 různých druhů toaletních papírů z recyklu, na kterých je to i označeno.

Děčín
Průzkum byl proveden ve dnech 16. a 19. listopadu v prodejnách sítí DM drogerie a Rossmann a supermarketech Albert, Kaufland a Tesco. Ve všech obchodech byl toaletní papír z recyklu v prodeji. Celkově je v Děčíně nabízeno 16 různých druhů toaletních papírů z recyklovaného papíru, na kterých je to i označeno.

Mělník
Průzkum byl proveden dne 18. listopadu v prodejnách sítí DM drogerie, Rossmann, Teta a supermarketech Lidl, Kaufland, Penny Market a Tesco. Celkově je v Mělníku nabízeno 94 variant toaletních papírů. Z nich je 32 druhů vyrobeno ze sběrového papíru, 24 druhů je vyrobeno z buničiny (ze dřeva) a u zbylých 38 výrobků to nebylo označeno. Všechny navštívené obchody měly toaletní papír z recyklovaného materiálu v prodeji. Že nabídka může být široká dokazuje Kaufland, který nabízí hned 44 variant, z toho 15 výrobků z recyklu. Otázkou je, zda se zákazník může v tak široké nabídce orientovat.

Semily
Průzkum byl proveden ve dnech 12. listopadu v prodejně drogerie sítě Teta a supermarketech Albert, Penny a Tesco. Ve všech obchodech s výjimkou prodejen Albert byl toaletní papír z recyklovaného materiálu v prodeji. U prodejny Albert se nám to z důvodu neznačení materiálu nepodařilo zjistit. Celkově je v Semilech nabízeno 14 různých druhů toaletních papírů z recyklu, na kterých je to i označeno.

Benátky nad Jizerou
Průzkum byl proveden ve dnech od 21. do 30. listopadu v prodejnách Drogerie a barvy a Teta a supermarketech Billa a Penny Market. Ve všech obchodech byl toaletní papír z recyklovaného materiálu v prodeji. Celkově je v Benátkách nabízeno 47 různých variant toaletních papírů, z toho z recyklu 10 druhů, z buničiny 11 druhů a u 26 druhů to nešlo zjistit.

Toaletní papír patří mezi výrobky, u kterých vládne silný konkurenční boj. To je důvod, proč je na trhu tolik variant. Asi polovinu představují privátní značky, které si zavedli sami obchodní řetězce. Pod jednou značkou se skrývá více výrobců i více variant výrobků.

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů