Pátek, 29. března 2024

Dánskému ostrovu stačí čistá energie

Dánskému ostrovu stačí čistá energie

Ostrov Samso vystačí výhradně s obnovitelnými zdroji. Před kodaňskou konferencí se stal ostrov zářným příkladem.

Nenápadný dánský ostrov Samso leží v průlivu u jutského pobřeží, nějaké dvě hodiny cesty trajektem z pevniny. Pro Dánsko, které příští týden hostí významnou konferenci o klimatu, je to ale především místo, které naplnilo představy ekologů.

28 kilometrů dlouhý ostrov s čtyřmi tisíci obyvateli se stal vůbec prvním rozsáhlejším územím industrializovaného světa, které si vystačí s "čistou" energií.

Čtyřiašedesátiletý farmář Erik Andersen vyjíždí každé ráno se svým traktorem, který jezdí na řepkový olej, který pěstuje na svých polích. Energii a teplou vodu na své farmě získává pomocí slunečních kolektorů.

"Mám dobrý pocit z toho, že nespotřebovávám žádnou dováženou energii," řekl novinářům. Krátce před summitem se usedlíci, jako je Andersen, stali mediálními hvězdami, Dánsko se krátce před summitem snaží "prodat" učebnicový průkopnický příklad soběstačného ostrova, který žije výhradně z obnovitelných zdrojů.

Vedle solárních kolektorů tady potkáte na každém kroku turbíny větrných elektráren. Produkce škodlivých emisí? Téměř nulová.

Obyvatelé baltského ostrova se nenadálému přívalu popularity nebrání. Jsou na svou soběstačnost pyšní. "Když jste částí projektu, jako je tento, máte úžasný pocit, že je možné žít v souladu s přírodou," říká Andersen.

Celý ambiciózní projekt se začal před dvanácti lety. Farmáři dostali od vlády v Kodani nabídku. Chcete žít na své farmě soběstačně, z obnovitelných zdrojů, bez využívání fosilních paliv? Na nabídku kývli.

A nyní, po deseti letech, znají i odpověď. Jde to.

Větrné turbíny dokonce vyrábějí víc energie, než kolik jí doprava na ostrově dokáže spotřebovat.

Ostrované se snaží zkušenosti předávat dál. Energetická akademie na ostrově zprostředkovává výměnu se zahraničím. Nabízí zkušenosti, jak získává energii z větrných turbín, jak využívá obnovitelných zdrojů při dálkovém vytápění.

Ostrované jsou spoluvlastníky turbín, které jsou vybudovány i při pobřeží ostrova. Nemusí tedy energii dodávanou větrem kupovat.

Příběh ostrovanů zní tak trochu jako ekologická pohádka. Všechno funguje. Návštěvníky obvykle napadne, nakolik je tato zkušenost importovatelná do jiných míst.

Pravdou je, že ostrov má unikátní pozici, slunečných dní není málo, silný vítr tady téměř neustává. A také oporu v dánských zákonech, které například stanoví pro producenty energie z obnovitelných zdrojů výhodné ceny.

Nástupce Kjóta

Summit OSN o změnách klimatu se bude konat 7. až 18. prosince 2009 v kodaňském konferenčním centru Bella Center. Na konferenci byli pozváni lídři 191 zemí. Summitu bude předsedat premiér hostitelské země Lars Lökke Rasmussen. Cílem summitu je uzavřít novou dohodu o boji se změnami klimatu, která nahradí Kjótský protokol.

Skromné cíle

Nová dohoda by v souladu s takzvanou cestovní mapou z Bali nahradila Kjótský protokol, jehož platnost vyprší v roce 2012. Jako reálnější se nyní však jeví možnost, že výsledkem setkání bude pouze politická deklarace. Závazná smlouva by v takovém případě byla uzavřena až později, zřejmě v průběhu příštího roku.

Střet dvou světů

Závazky vyplývající z nového plánu se už nemají týkat pouze vyspělých průmyslových zemí, ale měly by se k nim připojit i rozvíjející se ekonomiky, zejména Čína a Indie. Jedním z klíčových bodů summitu proto bude jednání o mechanismu, jakým budou bohaté státy spolufinancovat nezbytná opatření v chudých zemích.

Snížit emise

Jednání o nástupci Kjótského protokolu zřejmě budou vycházet z doporučení vědců, aby vyspělé země snížily do roku 2020 své emise skleníkových plynů o 25 až 40 procent v porovnání s rokem 1990. V roce 2050 by pak měly být celosvětové emise nižší nejméně o polovinu.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů