Pátek, 19. dubna 2024

Bavorský kníže plánuje postavit největší solární elektrárnu světa

Bavorský kníže plánuje postavit největší solární elektrárnu světa

Solární panely poblíž města Straubingu se budou rozkládat na ploše velké asi jako 280 fotbalových hřišť.

Šestadvacetiletý bavorský kníže Albert z Thurnu a Taxisu, dosud známý spíše svým zájmem o rychlá závodní auta, chystá významný projekt. Podle listu Financial Times Deutschland chce vynaložit 115 milionů eur na výstavbu největší solární elektrárny na světě.

Bude stát v Bavorsku, poblíž města Straubingu, na pozemcích rodiny Thurn-Taxisů, jedné z nejbohatších. Německá média zmiňují projekt jako dobrý příspěvek k debatě o šíření obnovitelné energie před kodaňským summitem o klimatu, který začíná příští týden.

Elektrárna svým rozsahem přesahuje všechny dosavadní projekty. Solární panely zaberou úctyhodných 1,9 milionu čtverečních metrů. Pro představu: je to rozloha asi 280 fotbalových hřišť.

Rodina Thurn-Taxisů patřila již v historii mezi ty nejvýznamnější v Německu. Tradičně se jí daří v podnikání, v 16. století se dopracovala k významnému postavení v počátcích šíření pošty. Teď obrátila pozornost na trh s čistou energií.

Elektrárna bude mít po dokončení výkon až 65 megawattů. Podle odborníků jsou na rovinatých pozemcích na jihu Německa pro výrobu solární energie ideální podmínky, dokonce lepší než na Sahaře.

Ekologové projektu tleskají. Místní usedlíci ale nejsou nijak nadšeni. nechtějí se smířit s tím, že stavba pohltí tak velkou plochu zemědělské půdy. "Jinak proti solární energii nic nemáme, nechceme se ale dívat na nekonečnou lesklou plochu kolektorů," vysvětlila Barbara Ungerová, starostka obce Feldkirchen.

Petice požadující zastavení projektu ale neuspěla. Radním ze Straubingu se totiž nápad zamlouvá, proto jej schválili. Lákají je především příjmy, které město získá na daních. Z 18 milionů eur, které by měl projekt každoročně vydělávat, by mohlo město získat až milion.

Kníže Albert uvedl v rozhovoru pro týdeník BusinessWeek, že projekt hodlá využít státem garantovaných výhodných cen zelené energie. Pokud jeho plány ještě nezkříží další odpor místních usedlíků, energie ze solárních kolektorů by měla proudit do sítě již koncem příštího roku.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů