Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ústecký kraj chce peníze na obnovu těžbou zničených vodních toků

Ústecký kraj chce peníze na obnovu těžbou zničených vodních toků

Ústí nad Labem - Ústecký kraj chce získat peníze z evropských fondů na obnovu vodních toků, které byly poničeny důlní činností. Na projektu spolupracuje i s partnery ze Saska. Hejtmančin náměstek Arno Fišera ČTK řekl, že takto by bylo možné získat asi 30 milionů korun.

Podle Fišery zatím není jasné, do obnovy kterých potoků a řek by peníze šly, protože projekt se teprve připravuje. Podle něj by šlo o komplexní plán, který by zahrnoval nejen obnovu vody tekoucí po povrchu, ale i vod podzemních. Uvedl, že kvůli důlní činnosti je vodní rovnováha na mnoha místech regionu narušená. Nejen těžbou, ale i druhotnými dopady těžby a výrobou elektřiny z hnědého uhlí, která exhalacemi narušila kořenový systém lesů, a tím i vodní režim v krajině.

Podle Fišery není obnova vodního systému v krajině zahrnuta v prostředcích, které mají ze zákona hnědouhelné společnosti za povinnost vynakládat na rekultivaci krajiny poničené těžbou. Kraj proto doufá v to, že se mu povede peníze na ekologický projekt získat z Bruselu. Podle Fišery už v minulosti uspěl třeba s projektem měření kyselosti vod v okolí Flájské přehrady.

Ve spolupráci se saskými meteorology chce kraj také v rámci projektů zaměřených na ekologii koupit dva detektory ultrajemných částic prachu ve vzduch. Fišera uvedl, že současné přístroje tyto malé částečky nedokážou změřit, ačkoli také velmi škodí lidskému zdraví. Přístroje budou přenosné, budou je využívat čeští meteorologové k měření znečištění na exponovaných místech, třeba v okolí elektráren. Kraj je chce využívat i při posuzování vlivu různých staveb na životní prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů