Čtvrtek, 28. března 2024

Skanska založila globální jednotku pro zelený byznys - Cecilia Fasth byla jmenována do funkce Green Business Officer

Skanska založila globální jednotku pro zelený byznys - Cecilia Fasth byla jmenována do funkce Green Business Officer

Skanska založila novou globální jednotku, jež má za úkol podporovat celosvětové operace skupiny v oblasti rychlého uplatňování a komercializace technologií, řešení a obchodních modelů pro zelené stavebnictví.

Tento podnik navazuje na intenzivní práci skupiny Skanska v posledních letech na mapování a rozvoji různých globálních řešení, metod a pilotních projektů energeticky efektivních budov s nízkým dopadem na životní prostředí.

Nová jednotka se bude nazývat Skanska Green Business, bude řízena ze Stockholmu, ale její zaměstnanci budou pracovat v různých pobočkách Skanska v Evropě a ve Spojených státech. V čele nové jednotky bude Cecilia Fasth jako GBO, jež bude přímo odpovídat prezidentovi a generálnímu řediteli skupiny Skanska Johanu Karlströmovi.

"Zvyšování tempa šíření a komercializace zelených stavebních technologií v globálním měřítku je v současné době nejdůležitější prioritou společnosti Skanska. Uvědomujeme si, že zelené stavění se stává vyzrálým produktem. K dispozici už jsou technologie a odborná kvalifikace pro výstavbu energeticky efektivních a ekologicky správných projektů ve velkém měřítku a je to dnes již ekonomicky životaschopný byznys. Proto nastal právě teď čas jednat," říká Johan Karlström, prezident a generální ředitel společnosti Skanska.

"Skanska už zaznamenala v této oblasti rostoucí poptávku a životnímu prostředí jen prospěje, pokud více zákazníků rychle získá přístup k moderním zeleným řešením. Zároveň v tom Skanska vidí i tržní příležitost v řádu mnoha miliard švédských korun s velkým růstovým potenciálem," říká Johan Karlström.

Budovy za celou dobu své životnosti nyní generují až 40 procent globálních uhlíkových emisí, což je víc než například automobilový průmysl, kde nyní dochází k rychlému rozvoji vozů s šetrnějšími pohonnými technologiemi. Skanska chce vést podobný vývoj ve stavebnictví.

"Stavební standardy společnosti Skanska už jsou energeticky daleko efektivnější než před několika málo lety, aniž by to vedlo k vyšším nákladům. Zároveň dochází k rychlému pokroku v ekologickém označování budov prostřednictvím standardů, jako je mezinárodní systém LEED. Pokud rychle nabídneme širokou řadu atraktivních řešení, čím dál víc zákazníků společnosti Skanska bude moci snížit své náklady a zároveň něco udělat pro životní prostředí," říká Cecilia Fasth, Green Business Officer (GBO) a ředitelka jednotky Skanska Green Business.

"Jak můžeme vidět třeba na příkladu naší administrativní budovy Nordica Ostrava, která je první kancelářskou budovou v České republice s certifikací programu GreenBuilding od Evropské komise za energetickou úsporu, umíme již dnes stavět energeticky úsporné budovy, které nejsou dražší než standardní budovy," říká Rikard Henriksson, výkonný ředitel Skanska Property Czech Republic, a dodává: "Jsem přesvědčen o tom, že energetická úspornost, snížené emise CO2 a šetrnost k životnímu prostředí budou ze strany našich zákazníků stále více oceňovány a preferovány.

Skanska Green Business bude pracovat na zdokonalování nabídky zelených řešení pro zákazníky skupiny Skanska. Může to zahrnovat řešení a dohody o průběžných inovacích, které zajistí maximální energetickou účinnost nemovitostí i roky po dokončení výstavby nebo renovace.

"Skanska bude svým zákazníkům nabízet praktická a finančně atraktivní zelená řešení. Jako globální společnost dokáže optimalizovat ty nejlepší inovace z celého světa a rychle je šířit," říká Cecilia Fasth.

Cecilia Fasth pracuje ve společnosti Skanska od roku 1996, zastávala řadu pozic v developmentu komerčních staveb. Od roku 2006 byla prezidentkou společnosti Skanska Fastigheter Gothenburg.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů