Čtvrtek, 28. března 2024

Slaná voda jako zdroj energie nabízí slibné vyhlídky

Slaná voda jako zdroj energie nabízí slibné vyhlídky

Čistá, obnovitelná síla z osmózy

GOTHENBURG, Švédsko-Ačkoliv celosvětová honba za zdroji obnovitelné energie stále stoupá, Norsko už má do budoucnosti nadějné vyhlídky - v podobě soli. Norská společnost Statkraft dvanáct let zkoumala nové technologie získávání energie a nyní si je jistá, že má schůdnou alternativu. 24. listopadu v Tofte, na okraji Osla v Norsku, otevřela norská korunní princezna Mette-Marit první prototyp modelu na získávání osmotické energie.

20091213_veda_saltwater ilustr. foto (kevin.j / flickr.com)

ilustr. foto (kevin.j / flickr.com)

Osmotická síla se vytváří interakcí mořské vody se sladkou vodou. Tekutiny se oddělí polopropustnou membránou a vytvoří jev zvaný osmóza, kdy je sladká voda "přitahována" skrze membránu na stranu se slanou vodou, kde vzniká tlak, jenž se používá na pohon turbín.

"Ukazuje se, že řešení klimatických změn může přijít v kratším časovém horizontu, než jsme si mysleli, což nám dává velkou naději do budoucna," uvedl v tiskové zprávě ředitel společnosti Statkraft Bard Mikkelsen.

Vědci věří, že polovina spotřeby energie v EU by mohla být uspokojena silou soli, která je prezentována jako obnovitelný a emisí prostý zdroj. Statkraft říká, že energie ze soli povede k významnému nárůstu výstavby životnímu prostředí neškodných elektráren, jelikož solné elektrárny se mohou stavět v podstatě všude, kde sladká voda vtéká do moře.

"Tato technologie nevytváří žádný hluk ani znečištění a může být začleněna do již existujících průmyslových zón, například do podzemních prostor průmyslových budov," píše se na webové stránce společnosti.

Modelová elektrárna bude v provozu dva až tři roky, přičemž cílem je výstavba plnohodnotné solné elektrárny v roce 2015.


Article in English

www.velkaepocha.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů