Úterý, 23. dubna 2024

Protest chudých zemí narušil summit

Protest chudých zemí narušil summit

Spory mezi bohatými a chudými státy v Kodani se nedaří vyřešit. Rozvojové země v čele s Afrikou hrozily odejít z konference o klimatu.

Je jich početně mnohem víc než bohatých, změnami klimatu trpí nejhůře a dva z nich, Indie a Čína, zároveň patří v absolutních číslech mezi největší znečišťovatele.

Přesto mají země označované za "rozvojový svět" pocit, že na kodaňské konferenci o klimatu hrají jen roli diváků.

Čtyři dny před plánovaným koncem konference se sdružení v čele s Afrikou, Indií a Čínou odhodlalo k dramatickému gestu - z jednání odešlo.

Ač konflikt nakonec skončil poměrně rychle, jeho podstata se ale zdá být řešitelná mnohem obtížněji.

Chudí chtějí, aby bohaté země dál omezovaly svou produkci skleníkových plynů a rozvojovým zemím přispívaly na "zelené" projekty - tedy aby pokračoval právně vynutitelný nový Kjótský protokol.

Vyspělý svět v čele s USA však váhá, zda se k podobnému schématu znovu zavázat. Devadesát procent nárůstu emisí bude, dle stávajících trendů, v budoucnu pocházet právě z rozvojového světa - Čína před dvěma lety předstihla USA jako největší světový producent oxidu uhličitého.

Kjótský protokol o omezování emisí přitom zatím zahrnuje pouze čtyřicet zemí, a Američané, Rusko, Japonsko i Evropa v Kodani marně hledají jeho novou podobu. U ekologických aktivistů a nevládních organizací však vzbudil včerejší "protest chudých" jednoznačné sympatie.

"Afrika zatáhla za záchrannou brzdu, aby zabránila havárii vlaku na konci týdne," domnívá se Jeremy Hobbs, ředitel vlivné humanitární organizace Oxfam. "Chudí chtějí záruky, a bohatí je odmítají dát."

Bojkot nakonec netrval dlouho, pouze několik hodin, ale před příjezdem hlavních hvězd summitu, včetně Baracka Obamy, splnil svůj účel: obrátil pozornost k "novému Kjótu" a dánští hostitelé slíbili, že se Africe dostane víc pozornosti.

Chudé země zatím marně žádají, aby konečná dohoda z Kodaně zahrnovala nový závazný sedmiletý závazek na období od roku 2013, kdy přestane platit stávající "Kjóto".

Není navíc jisté, kde vyspělý svět vezme peníze na budoucí dotace rozvojovému světu. Britové stanovili objem příspěvků do roku 2020 na 100 miliard dolarů ročně.

Česká vláda slíbila na tyto účely chudým státům darovat v příštích letech zhruba 300 milionů korun.

Spory v Kodani

Protest rozvojových zemí

Blok vedený africkými státy, Čínou a Indií požaduje na summitu v Kodani větší závazky bohatých zemí ke snížení produkce skleníkových plynů.

Kritika ze strany bohatých

Bohaté státy kritizovaly minulý týden na summitu návrh dohody o ochraně klimatu. Dokument podle nich netlačí na velké rozvojové země.

Návrh dohody

Podle prvního oficiálního návrhu dohody z pátku by se do roku 2050 měly minimálně o polovinu - možná ale až o 95 procent - snížit ve světě emise skleníkových plynů ve srovnání s rokem 1990.

Podíl vyspělých zemí

Na snižování emisí se mají podílet především vyspělé země, po nichž se v tomto časovém období žádá snížení o 75 až 85 procent, nebo o 80 až 95 procent, případně o více než 95 procent. Do roku 2020 by vyspělé země měly podle různých variant zredukovat své exhalace o 25 až 45 procent oproti roku 1990.

AUTOR: Lucie Beranová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů