Čtvrtek, 18. dubna 2024

Irská firma vyrábí vibrátor šetřící životní prostředí

Irská firma vyrábí vibrátor šetřící životní prostředí

Dublin - Vibrátor, který nepotřebuje baterie a je celý z recyklovatelných materiálů, je malým příspěvkem průmyslu sexuálních hraček a pomůcek k boji za lepší životní prostředí. V době, kdy světové ekologické problémy řeší vrcholná schůzka OSN v Kodani, ho propaguje malá irská firma Caden Enterprises. Její výrobek nese slibné jméno Earth Angel, tedy Pozemský anděl.

"Stačí rozložit skládací kličku ukrytou v základně a takhle s ní otáčet. Za čtyři minuty si vyrobíte dost energie na 30 minut maximálních vibrací," vysvětlila agentuře AFP pohon tohoto "ekovibrátoru" Janice O´Connorová, která spolu se svým manželem Chrisem firmu založila.

"Chtěli jsme vytvořit sexuální hračku, která by respektovala životní prostředí a líbila se spotřebitelům. Každé průmyslové odvětví má povinnost udělat, co je v jeho silách, aby zmenšilo účinky podnebních změn. My s naší novou technologií doufáme, že ostatní nás budou následovat a hledat jiné způsoby koncipování svých výrobků," citovala AFP oba manžele.

Dvaceticentimetrového "Pozemského anděla" se od dubna, kdy byl uveden na trh, prodalo asi tisíc kusů. Irsko je ovšem silně katolická země, takže pomůcka se vyrábí v Číně.

"A co Bůh na to všecko?" - "Upřímně řečeno," odpovídá na tuto otázku Chris O´Connor, "proč by neměl chtít něco, co je ekologické a neškodí životnímu prostředí?"

V průmyslu sexuálních hraček a pomůcek se podle AFP každoročně ve světě točí 22 miliard eur (670 miliard korun) a jeho výrobky spotřebovávají hory baterií, z nichž značná část se nerecykluje.

Chris O´Connor řekl, že jím vymyšlená technologie by šla použít i na další malá zařízení s motorkem, například na elektrické kartáče.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů