Čtvrtek, 28. března 2024

Nové knihy - Rekonstrukce domu na nízkoenergetický standard

Občanské sdružení ENVIC vydalo novou knihu Rekonstrukce domu na nízkoenergetický standard - praktická řešení.

Nové knihy - Rekonstrukce domu na nízkoenergetický standard

Kniha obsahuje modelové příklady řešení zateplení, výměny oken, vytápění a větrání. Příklady odpovídají českým normám a jsou využitelné i pro žadatele o dotaci z programu Zelená úsporám.

Kniha je výborným pomocníkem pro všechny majitele domů (zejména rodinných, ale i bytových), kteří plánují rekonstrukci domu a zároveň chtějí významně snížit spotřebu energií v domě, ušetřit finance na provoz domu a zároveň chránit životní prostředí.

Kniha obsahuje tyto hlavní části:

Materiály využívané při rekonstrukcích - seznam většiny tepelně-izolačních materiálů (přírodních i umělých) s fotografiemi a hlavními tepelně-izolačními parametry

Rekonstrukce domu - vysvětlení ztrát tepla v domě, šíření a působení tepla a vodní páry v domě a vysvětlení způsobů omezení úniků tepla z domu a ochrany konstrukcí domu před vlhkostí.

Následují modelové příklady zateplení stěn (kontaktní zateplení, provětrávané zateplení - provětrávaná fasáda), šikmých střech, plochých střech, stropů a podlahy. Všechny příklady byly posouzeny tepelně-technickými výpočty a odpovídají českým normám. Součinetel prostupu tepla modelových řešení odpovídá hodnotám doporučeným normou ČSN 73 0540. Provětrávané fasády a šikmé střechy jsou navrženy bez kondenzace vodní páry v konstrukci. U ostatních příkladů množství zkondenzované vodní páry je v souladu s požadavky normy ČSN 73 0540.

Technická zařízení budov (TZB) - příklady zdrojů tepla využívaných v nízkoenergetických domech a šetrných k životnímu prostředí (kotle na dřevo a pelety, kotle na plyn, tepelná čerpadla, solární kolektory, krby). U všech zdrojů tepla je fotografie nebo schéma funkce.

Následují modelové příklady řešení vytápění a přípravy teplé vody. Jsou uvedeny hlavní způsoby kombinovaného vytápění a přípravy teplé vody, odděleného vytápění a přípravy TV, použití akumulačních nádrží a použití solárních kolektorů.

Na konci tohoto článku je k dispozici ukázka z knihy.

Publikace je brožovaná, 56 stran, je tištěna na recyklovanám papíru. Cena knihy je 100 Kč (včetně DPH) + poštovné a balné. Publikaci můžete objednat e-mailem nebo zakoupit osobně - kontakt.

Citace:
LAXA, Václav, ŠVÁB, Václav. Rekonstrukce domu na nízkoenergetický standard : Praktická řešení. 1. vyd. Plzeň : ENVIC, o.s., 2009. 56 s. ISBN 978-80-254-5

Ukázka z knihy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů