Pátek, 29. března 2024

Řídící výbor Operačního programu Životní prostředí navrhnul ke schválení 617 projektů

Řídící výbor Operačního programu Životní prostředí navrhnul ke schválení 617 projektů

Z 1186 podaných žádostí bylo 617 doporučeno ke schválení. Požadovaná výše dotace těchto projektů činí téměř 4,6 mld. korun. Nejvíce projektů bylo podáno v XI. výzvě v oblasti realizace úspor energie.

Řídící výbor Operačního programu Životní prostředí na svém úterním zasedání dodatečně projednal 2 vodohospodářské projekty (prioritní osa 1) podané v rámci VII. výzvy a zabýval se projekty prioritní osy 3 podanými v X. a XI. výzvě.

Celková požadovaná dotace dvou vodohospodářských projektů navržených ministrovi ke schválení dosahuje částky téměř 133 mil. korun, při celkových nákladech 187 mil. korun a celkových uznatelných nákladech bezmála 148 mil. korun.

X. a XI. výzva byly věnované obnovitelným zdrojům energie

V X. výzvě bylo Státním fondem životního prostředí ČR přijato 152 projektů v oblasti podpory 3.1 (výstavba a rekonstrukce zdrojů tepla, elektřiny, případně kombinace obojího), z nichž bylo výborem 80 doporučeno ke schválení. Celkové náklady doporučených projektů dosahují výše téměř 850 mil. korun, s celkovými uznatelnými náklady přesahujícími 686 milionu korun a s požadovanou výší dotace přes 342 mil. korun. V podoblasti podpory 3.2 (realizace úspor energie) bylo přijato 77 žádostí o dotaci, z nichž bylo navrženo na schválení 34 s celkovými náklady ve výši 311 mil. korun, celkovými uznatelnými náklady přesahujícími 223 mil. korun a požadovanou výší dotace přesahující 201 mil. korun.

V XI. výzvě SFŽP ČR v oblasti podpory 3.1 (výstavba a rekonstrukce zdrojů tepla, elektřiny, případně kombinace obojího) přijal 5 projektů, z nichž 4 řídící výbor navrhnul na schválení. Požadovaná výše dotace těchto čtyř projektů dosahuje necelých 58 mil. korun, celkové náklady činí 80 mil. korun a celkové uznatelné náklady téměř 65 mil. korun.

Nejvíce žádostí přišlo v oblasti realizace úspor energie

Největší zájem byl o oblast realizace úspor energie (podoblast podpory 3.2), v níž bylo v XI. výzvě přijato 952 žádostí. Z nich bylo 497 doporučeno ke schválení. Výše požadované dotace dosahuje téměř 3,9 mld. korun, s celkovými náklady překračujícími 8,3 mld. korun a s celkovými uznatelnými náklady dosahujícími téměř 4,5 mld. korun.

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů