Pátek, 29. března 2024

Okres je úspěšný v zisku dotací na ekologii

Okres je úspěšný v zisku dotací na ekologii

Vyškovsko - Evropské dotace získalo už jednapadesát ekologických projektů z Vyškovska. To je o devatenáct víc, než je republikový průměr.

Bioplynová stanice ve Vyškově, vodní nádrže u bučovické místní části Vícemilice anebo centrum environmentální výchovy Hanácký statek patří mezi jednapadesát projektů z okresu, které zatím získaly evropskou dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Vyškovsko obdrželo celkem pět set čtyřiadevadesát milionů korun.

"Nejdražším projektem, který jsme na Vyškovsku podpořili, je vybudování kanalizace a čistírny odpadních vod v Nesovicích. Celkové náklady projektu činí bezmála sto dvaapadesát milionů korun," řekla mluvčí Státního fondu životního prostředí, který evropské dotace zprostředkuje, Lenka Brandtová.

Příspěvek z Unie činí sto dvacet milionů korun, zbytek peněz musí obec sehnat jinak.
Nesovická čistírna odpadních vod bude stát na konci části obce Letošov za koupalištěm, na levém břehu Litavy. Radnice dál chce také vybudovat splaškovou kanalizaci, ve které by oddělila odpadní vodu z domácností od dešťovky, do které se může ze silnic dostat také třeba písek. "S výstavbou začneme letos v červenci," uvedl starosta Nesovic Vítězslav Reška.
Dotace na čistírny vod

Právě na budování nových čistíren odpadních vod a na kanalizaci šlo z dotačního programu vůbec nejvíc peněz. Nové čistírny se dočkají ještě v Otnicích a v Habrovanech. A třeba v Tučapech postaví splaškovou kanalizaci a zařízení na čerpání vody do Komořan.

Celkově druhý nejnákladnější podpořený projekt je ale z jiné oblasti než z vodního hospodářství. Je jím výstavba bioplynové stanice ve Vyškově. Celkové náklady jsou v tomto případě sto jedenapadesát milionů korun.

Bioplynová stanice pomůže s tříděním odpadu v regionu. "Sváželi bychom veškerý biologický odpad, například trávu, zbytky jídel, fritovací oleje a třeba shnilé ovoce a zeleninu. Chceme vytřídit až čtyřicet procent z komunálního odpadu," popsal již dřív jednatel společnosti Respono Antonín Horáček.

Jedním z úspěšných žadatelů o evropskou dotaci byly například také Ježkovice, které získaly dva miliony šest set tisíc korun na opatření, vedoucí ke snížení spotřeby energie v místní sokolovně. "Díky dotaci může obec zmodernizovat budovu včetně výměny nynějšího kotle na fosilní paliva, čímž dojde k výraznému snížení energetické náročnosti objektu a zároveň i ke snížení emisí v regionu," říká projektový manažer Státního fondu životního prostředí Pavel Bajer.
Fondy uvolní miliardy

Dotaci Ježkovice získaly v roce 2008. "Teď již pracujeme na samotné přestavbě. Kromě kotle vyměňujeme také okna, dveře a topení, zateplujeme omítky," řekl starosta obce Josef Pořízek.

Oblastí, ve které regionální organizace úspěšně podaly nejvíc projektů, je Obnova krajinných struktur. Jednalo se o šestnáct žádostí. Dotaci získalo například biocentrum Nové Hájky, o což žádalo Myslivecké sdružení Komořany, a obec Otnice vysadila dřeviny v lokalitě Za Strážkou.

V České republice za první dva roky fungování Operačního programu Životní prostředí podpořil Státní fond životního prostředí téměř dva a půl tisíce projektů. Celková výše podpory dosáhla čtyřiačtyřiceti miliard korun. Do roku 2013 má být z evropských fondů uvolněno dalších zhruba sto osmadvacet miliard korun.

V Jihomoravském kraji mají obce a podnikatelé zatím schválené projekty za víc než pět miliard korun, takže je to po Středočeském kraji druhý nejúspěšnější region z České republiky.
Ekologické projekty na Vyškovsku
název projektu výše dotace celkové náklady
Nesovice - kanalizace a ČOV 120 milionů 152 milionů
Kanalizace a ČOV Otnice 79 milionů 122 milionů
Tučapy - splašk. kanal. a čerp. do Komořan 55 milionů 70 milionů
Bioplynová stanice ve Vyškově 50 milionů 151 milionů
Centrum environm. vých. - Hanácký statek 47 milionů 53 milionů
Vodní nádrže s biocentrem Vícemilice 40 milionů 45 milionů
Habrovany - kanalizace a ČOV 34 milionů 43 milionů
Komořany - splašková kanalizace 27 milionů 34 milionů

zdroj: Státní fond životního prostředí ČR
Vyškovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů