Čtvrtek, 28. března 2024

Šlapanice se zbavují ekologické zátěže

Šlapanice se zbavují ekologické zátěže

Šlapanice (Brněnsko) - Šlapanice u Brna mají naději, že se zbaví ekologické bomby, která od 50. let tiká přímo v centru města. Tamní chemička na výrobu lepenky totiž v té době vypouštěla do podzemní vody nebezpečné chemikálie - rakovinotvorné fenoly - a celá oblast je dodnes zamořená. Po letech plánování, jak neviditelnou ekologickou hrozbu odstranit, se současný majitel areálu továrny, společnost ICEC Šlapanice, rozhodl nabídnout ho k prodeji. Město vidí v rozhodnutí firmy příležitost, jak celou záležitost se starou ekologickou zátěží urychlit.

Z areálu bývalé továrny ležící přímo v srdci Šlapanic, se smrtelně nebezpečný fenol postupně rozšířil až pod okolní bytovou zónu. Kvůli nezodpovědnému chování zaměstnanců bývalé chemičky, které trvalo téměř dvacet let, zůstávají dodnes místní studny i pumpy nevyužité. Lidé už si zvykli brát vodu jen z městské sítě. Podle radnice to ale není řešení. Starosta Šlapanic Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) mluví o staré ekologické zátěži jako o časované bombě.

Šlapanicím teď ale svitla naděje. Neviditelná ekologická pohroma tíží i vlastníka areálu, firmu ICEC Šlapanice, která budovy pronajímá jako sklady. Po letech hledání cest, jak se chemikálií zbavit a kde na to vzít, našla firma společnou řeč se státem. Záleží tak teď hlavně na něm, jestli peníze sežene. "Vzhledem k tomu, že stát zodpovídá za odstranění ekologické zátěže, tak jsme se s ministerstvem financí dohodli, že stát tuto sanaci zaplatí," řekl České televizi Martin Jedlička ze společnosti ICEC. Sanace fenolu stát vyjde až na tři čtvrtě miliardy korun.

Na místě bývalé továrny může vzniknout nové centrum města

Vedení Šlapanic by areál nejraději odkoupilo a po jeho vyčištění úplně zlikvidovalo. Už léta totiž na radnici leží konkrétní plán, jak ze sedmihektarového pozemku udělat nové centrum města s bytovými domy, víceúčelovou halou a parkem. Přesto, že je odstranění ekologické zátěže zatím stále hudbou budoucnosti, radnice se chce co nejdříve pustit do vyjednávání s majitelem areálu. K nákupu za několik desítek milionů chce také najít oporu v dotacích nebo u soukromého investora.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů