Pátek, 29. března 2024

Ochránci přírody zažalovali japonské velrybáře za pirátství

Ochránci přírody zažalovali japonské velrybáře za pirátství

Skupina ochranářů přírody, která ztratila jednu ze svých lodí ve srážce s japonskými velrybáři, podala v Nizozemí na kapitána a posádku velrybářské lodi trestní oznámení za pirátství.

Po středeční nehodě u arktických břehů se organizace ochránců přírody Sea Shepherd rozhodla podat na japonské velrybáře žalobu. Při srážce velrybářské lodi Shonan Maru 2 s mnohem menší lodí ochranářů Ady Gil praskla malé lodi příď. Jeden z dobrovolníků Sea Shepherd má po nehodě zlomená žebra. Shonan Maru 2 vyvázla ze srážky bez viditelných poškození. Obě strany si navzájem přehazují vinu za střet, ke kterému došlo, když Ady Gil sledovala japonskou flotilu.

Podle slov náměstka generálního ředitele Chucka Swifta organizace Sea Shepherd podala včera žalobu k holandským soudním orgánům. Ochránci přírody uvádějí v trestním oznámení, že se velrybáři provinili pirátstvím, protože sloužili na lodi, kterou poté použili k násilí. Stížnost naléhá na nizozemské orgány, aby přijaly opatření ve lhůtě dvou týdnů. "Členové posádky předvedli, že jsou stejně lhostejní k lidským životům jako k životům velrybím. Mohli jsme mít šest mrtvých," sdělil Swift.

Ochranáři se rozhodli podat žalobu v Nizozemí, protože jeden z členů posádky Ady Gil je Holanďan a hlavní loď organizace je zde registrovaná. Podle Swifta také zvažují podání žaloby za pokus o vraždu na Novém Zélandu, kde je zaregistrovaná loď Ady Gil. "Nemají žádný reálný podklad pro vznesení jakýchkoliv nároků, zvláště co se týče žaloby za pirátství," řekl mluvčí novozélandské pobočky Japonského institutu pro výzkum kytovců Glenn Inwood. Institut mimo jiné dohlíží na působení velrybářské flotily.

Podle profesora mezinárodního práva na Australské národní univerzitě Dona Rothwella budou členové posádky Ady Gil jen těžko dokazovat, že se velrybáři dopustili pirátství. "Akt pirátství obvykle vyžaduje, aby bylo plavidlo naloděním zabaveno, loď ukradena nebo byla unesena posádka," vysvětlil Rothwell.

Po středeční srážce se snažila další ochranářská loď odtáhnout Ady Gil k francouzské výzkumné základně Dumont d´Urville. Tažné lano ale cestou prasklo, takže posádka nechala Ady Gil potopit a podle prvního důstojníka Peteera Hammarsedta pokračovala ve stíhání japonských velrybářů.

Australský ministr životního prostředí Peter Garrett v pátek pohrozil Japoncům, že pokud neukončí lov velryb sami, bude nucen problém řešit právní cestou. Před námořním tribunálem pro mořské právo by argumentoval tím, že japonský lov velryb je ilegální.

Japonsko zabije ročně asi 1200 velryb žijících u břehů Antarktidy, přičemž to nazývá vědeckým programem, který povolila Mezinárodní velrybářská komise navzdory moratoriu na komerční lov velryb. Kritici tvrdí, že program je zástěrkou pro nelegální lov velryb. Sea Shepherd proto každou sezónu vysílá k Antarktidě lodě, které mají lov zastavit.

Velrybáři v této sezóně změnili taktiku. Za loděmi Sea Shepherd posílají svá vlastní plavidla, která poté posílají informace o pozicích ochranářských lodí. Hlavní flotila si tak může udržet od ochránců přírody dostatečnou vzdálenost.

Další informace:
The Independent Conservationists file piracy claim against whalers

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů