Úterý, 16. dubna 2024

Na Mělnicku zůstávají dvě staré ekologické zátěže

Na Mělnicku zůstávají dvě staré ekologické zátěže

Mělnicko se může pochlubit nejníže položeným bodem v kraji, který je na Labi v Horních Počaplech.

Na Mělnicku se nachází šestnáct čistíren odpadních vod, dvě staré ekologické zátěže a nejníž položený bod ve středních Čechách. Tyto a další zajímavé informace nabízí návštěvníkům nová expozice v mělnickém muzeu.

Atraktivním exponátem výstavy je elektronický stůl ovládaný několika spínači. Zobrazuje velkou mapu Středočeského kraje, na které mohou návštěvníci pouhým zmáčknutím tlačítka zjistit, kde se nachází maloplošná chráněná území, naučné stezky, lesy zvláštního určení nebo obory.

V porovnání s ostatními středočeskými okresy na tom mělnický region není špatně. Na Mělnicku se například nacházejí pouze dvě ekologické zátěže. První je struskoviště se sudy styrenu v Nelahozevsi a druhá je v neratovické Spolaně. V jiných okresech je podobných objektů i pět.

Mělnicko se může pochlubit také nejníž položeným bodem v kraji - 153 metrů nad mořem. Ten se nachází na hladině řeky Labe v Horních Počaplech.

Výstava představuje také povodňový plán, který ve středních Čechách patří mezi nejpropracovanější, nebo úkazku pasivních domů.

Nejmenší návštěvníci ocení hlavně dřevěné obrázkové kostky s ekologickými tématy nebo skládačku zaměřenou na správné třídění komunálních odpadů. Ti starší pak magnetickou hru, na které si vyzkoušejí územní plánování.

Putovní výstavu připravili úředníci krajského odboru životního prostředí a pracovníci Naučného střediska ekologické výchovy z Kladna Čabárny. V mělnickém muzeu bude přístupná až do 7. března letošního roku.

Zdroj:Mělnický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů