Čtvrtek, 28. března 2024

Francie chystá podnikům ekologické daňové úlevy, bonusy a malusy

Francie chystá podnikům ekologické daňové úlevy, bonusy a malusy

Francouzská vláda poté, co ústavní rada smetla pod stůl novou ekologickou daň, patrně půjde cestou daňových úlev pro podniky, které investují do energií šetrnějších k životnímu prostředí. Další či dodatečnou možností, jak účinněji bojovat proti vysokým emisím plynů se skleníkovým efektem, je také zavedení bonusů a malusů pro továrny podle toho, nakolik znečišťují životní prostředí. Vyplývá to z návrhů, s nimiž hodlá ve středu zbytek kabinetu seznámit francouzský ministr životního prostředí Jean-Louis Borloo.

Pokud s tím vláda jako celek bude souhlasit, začnou její zástupci otázku projednávat také s představiteli francouzského průmyslu. Za dalších osm až 12 týdnů by pak mohl vzniknout dodatek rozpočtového zákona pro letošní rok, který by tato opatření umožnil po projednání v parlamentu uvést v platnost od 1. července.

Parlament po návrhu vlády odsouhlasil novou ekologickou daň ve výši 17 eur (zhruba 446 Kč) za tunu vypouštěného kysličníku uhličitého, která měla být uvalena na obyvatele a některé firmy ve Francii od 1. ledna.

Ústavní rada koncem prosince ale normu odmítla s odůvodněním, že obsahuje příliš výjimek, které tak jsou proti duchu opatření, jehož záměrem je boj proti globálnímu oteplování. Fakticky by se daň dotkla ani ne poloviny všech vypouštěných plynů se skleníkovým efektem, protože by se platilo jen za ekologicky náročné topení a pohonné hmoty.

Výjimky by tím zároveň vytvářely příliš nerovností mezi občany a právními subjekty před zákonem. Ústavní rada upozornila, že osvobozeny od daně by byly termální elektrárny a například tisícovka rafinérií, cementáren, koksoven a dalších závodů, které patří mezi největší znečišťovatele ovzduší. Oproštěn od daňové povinnosti by byl i letecký provoz a hromadná silniční doprava. Osvobozeno by tak bylo fakticky 93 procent francouzského průmyslu.

Vláda si od daně slibovala, že bude přinášet do státní kasy ročně 4,1 miliardy eur (asi 108 miliard Kč), které měly jít na dotace do ekologicky "čistých" projektů. Z toho 2,2 miliardy eur měly zaplatit domácnosti.

V Česku jsou od roku 2008 osvobozeny od spotřební daně obnovitelné zdroje a zemní plyn pro vytápění domácností, podobně jako elektřina pro pohon veřejné dopravy; biomasa, například dřevěné pelety a brikety, přešly do snížené sazby DPH. Ekologická daňová reforma zavedla také tři nové daně - daň ze zemního plynu, daň z pevných paliv a daň z elektřiny, které doplnily již existující spotřební daň z minerálních olejů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů