Pátek, 19. dubna 2024

Štětí bude mít ochranu proti povodním do dvou let

Štětí bude mít ochranu proti povodním do dvou let

S táním obrovského množství sněhu přibývají obavy z případných záplav. Jak je na tom s protipovodňovou ochranou Štětí? Nevalně - od velké vody v roce 2002 uplynula řada let a město zatím není na případnou povodeň dostatečně připraveno, komentuje současný stav místostarosta Petr Domorázek, který je ve funkci od minulého roku.

"Povedlo se mi ale do rozpočtu prosadit peníze na protipovodňová opatření. Na projekt za 655 tisíc korun jsme získali cca padesátiprocentní dotaci z Ústeckého kraje. Ještě letos s ním začneme, " říká místostarosta. "Brali jsme to jako prioritu. Minulé povodně způsobily městu a lidem v lokalitách přilehlých k Labi velké problémy. Vím, že projekty jsou nákladnou záležitostí, jsem ráda, že se mi podařilo z fondu hejtmanky získat pro město alespoň polovinu potřebné částky," dodává k tomu radní Ústeckého kraje Jana Ryšánková.

Město využije ke své ochraně stávající stěnu u Labe, u které byly při přípravě projektu sledovány průsaky a podle toho navrženy jímky a čerpadla a také uzávěry kanalizace, aby se voda nedostávala zpět. Část protipovodňové ochrany bude řešena pomocí mobilních bariér. "Jsou to takové nafukovací válce, které se naplní vodou. Několik jich už máme, další budeme letos dokupovat," říká P.Domorázek.

Dalším projektem, který s opatřeními souvisí, je bezdrátový rozhlas. "Počátkem ledna jsme podali žádost o dotaci. Rozhlas má sloužit jako výstražné zařízení před povodněmi a bude napojen na Integrovaný záchranný systém." V tomto roce vydá Štětí na zmíněná protipovodňová opatření asi 2 milióny, v příštím roce tři milióny korun. Do dvou let by mělo být chráněno proti stoleté vodě.

Vyvstává otázka, proč se takovou dobu čekalo a proč se začíná až teď? Po katastrofální povodni v roce 2002 stát sliboval řešení, přistoupil však k tomu velmi vlažně, většinou zůstalo jen u slibů. Města, jako třeba Praha, se nakonec sama chopila iniciativy.

"Vydali jsme se stejnou cestou, peníze na to jsme si zajistili z vlastních zdrojů," uzavírá místostarosta. Doufejme jen, že velká voda nepřijde dřív, než zmíněná opatření spatří světlo světa.

Autor: Miroslav Zimmer

Zdroj: www.litomericko24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů