Sobota, 20. dubna 2024

Němci sníží výkupní ceny solární elektřiny

Němci sníží výkupní ceny solární elektřiny

Výrobce solární elektřiny v Německu čekají horší časy. Ministr životního prostředí Norbert Röttgen tento týden navrhl srazit povinné výkupní ceny energie ze solárních zdrojů od dubna o 15 procent.

To je pro výrobce čisté energie velká rána. V Německu, které je ve výrobě solární energie světovou jedničkou, investice do šetrné energie poslední roky prudce rostly. Ceny zařízení výrazně klesaly, až o 50 procent, Naopak: výkupní ceny elektřiny zůstávaly vysoké. Povinné ceny pro odběratele zaručovaly investorům vysoké příjmy a rychlý návrat vložených peněz. Teď se ale věci mění.

Nová pravidla tak mohou obrátit zájem investorů k sousednímu Česku, které dosud uplatňuje stejný systém výkupních cen jako Německo. "Dá se očekávat, že němečtí investoři znervózní a obrátí zájem jinam," citovala agentura Reuters anonymní analytiky z burzy ve Frankfurtu nad Mohanem.

Ministr Röttgen plánuje snížení o 15 procent jen u zařízení na veřejném prostranství. Solární panely na zemědělské půdě čeká ještě větší propad výkupních cen: o 25 procent. To zřejmě investory odradí. "Tento segment trhu zřejmě přestane existovat," řekl agenturám analytik Götz Fischler. V roce 2011 se má výkupní cena snížit o další 2,5 procenta.

V příštím roce se mohou snížit ceny dotované solární elektřiny i v Česku. Vláda schválila novelu zákona, podle kterého se mohou snižovat ceny o více než pět procent ročně. Existuje i poslanecký návrh, který chce snížit ceny o čtvrtinu.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů