Pátek, 29. března 2024

TECHAGRO 2010: Mezinárodní zkušenosti s využitím biomasy

Nadcházející ročník mezinárodního veletrhu zemědělské techniky TECHAGRO přinese na jaře příštího roku mimořádně zajímavý odborný program.

TECHAGRO 2010: Mezinárodní zkušenosti s využitím biomasy

Téma využití biomasy z lesnické a zemědělské produkce zde budou diskutovat nejen odborníci z ČR, ale také z okolních států. Modelové příklady a možnosti financování budou inspirací jak pro zemědělce, vlastníky lesů, tak pro podnikatele a zástupce státní správy.
Bohaté zkušenosti s využitím biomasy mají například v sousedním Rakousku a Německu. Model energeticky soběstačného regionu je zde výsledkem mnoholeté praxe soukromých subjektů, které pro financování projektů využívají zdrojů z evropských fondů i podnikatelských investic. "Právě životaschopnost jednotlivých projektů s ekonomickou provázaností soukromého a veřejného sektoru bude inspirativní pro návštěvníky i vystavovatele veletrhů TECHAGRO a SILVA REGINA", uvedl Stanislav Václavek, garant doprovodného programu Biomasa za lesnickou část. "Jedním z konzultačních témat bude například regionální využití dendromasy pro výrobu tepla", dodal.
Zatímco v lesnické části půjde zejména o spalování štěpky a pelet, část zemědělská se dotkne jak aerobního, tak anaerobního zpracování fytomasy a bioodpadů. Zbytky z rostlinné a živočišné výroby biologicky rozložitelné odpady, kompostování i cílené pěstování fytomasy pro energetické účely, to vše zazní na jarním komplexu veletrhů v Brně. I zemědělská část nabídne srovnání zkušeností z Česka, Slovenska, Rakouska a Německa. "Regionální zaměření i propojení zemědělské a lesnické části nabídne širší úhel pohledu na celkovou problematiku biomasy. Zároveň nabídne přímé možnosti mezinárodní spolupráce", řekl k programu Josef Šrefl, jeden z odborných garantů za sekci zemědělství.

Mezinárodní konzultace na téma energetická soběstačnost regionu
Odborný program věnovaný biomase bude zahájen v pondělí 22. března, tedy druhý den veletrhu. Úvodní mezinárodní diskusní fórum se zaměří na energetickou soběstačnost regionu s využitím biomasy. Na programu bude řada mimořádných přednášek a modelových příkladů. Diskutovat se bude např. na téma zdroje dendromasy pro energetické účely, aktuální hodnocení a vývoj regionálních projektů, systém jejich podpory a jejich hlavní limitující faktory. Porovnání cen tepla a ostatních energií i porovnání malých a velkých kotelen doplní příkladová studie provozu regionální kotelny.

V zemědělské části se diskuse dotkne využití bioplynových stanic i pěstování fytomasy pro energetické účely. Důležitým tématem bude také životaschopnost projektů a jejich kladná ekonomika. Své cenné zkušenosti předají například odborníci z německé koordinační kanceláře pro obnovitelné zdroje C.A.R.M.E.N. Řešení pro zpracování biomasy v zemědělství i lesnictví nabídne také spolupracující rakouská konzultační firma AGRAR Plus, zaměřená na podporu projektů věnovaných bioenergiím, obnovitelným surovinám a rozvoji venkova. Další přednáškové dny budou věnovány prezentacím jednotlivých firem a ve středu 24. března bude na programu oblíbené téma - projekty podpory, dotace a ekonomika. Jde o společný program zemědělské a lesnické sekce. Po celou budou také probíhat na volné ploše praktické ukázky zpracování biomasy.

Biomasa v centru dění
Přednáškové sály tematicky rozdělené na lesnický a zemědělský najdou návštěvníci veletrhů přímo v pavilonu P, v samotném centru dění. Zde také budou expozice desítek firem zaměřených na biomasu a její zpracování. O prezentaci tohoto oboru je mezi vystavovateli zájem a počet firem se rok do roku zvyšuje.
Biomasa bude součástí komplexu tří veletrhů, které proběhnou na brněnském výstavišti ve dnech 21. až 25. března 2010. Jde o 11. mezinárodní veletrh zemědělské techniky TECHAGRO, 11. mezinárodní lesnický a myslivecký veletrh SILVA REGINA a 10. mezinárodní veterinární veletrh ANIMAL VETEX. Minulého ročníku v roce 2008 se zúčastnilo 758 vystavovatelů ze 20 zemí a trojlístek veletrhů navštívilo více než 93.000 návštěvníků z 51 zemí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů