Čtvrtek, 28. března 2024

Do lesů raději nechoďte, radí lesníci

Do lesů raději nechoďte, radí lesníci

Českokrumlovsko - Stromy jsou obtěžkány sněhem a námrazou, hrozí pády kmenů a větví

Vzhledem k aktuálnímu stavu počasí, síle sněhové pokrývky v kombinaci s výkyvy teplot se v lesích ve větším množství tvoří na porostech nebezpečná námraza.

"S ohledem na meteorologickou předpověď pro nejbližší dny, tedy na případné další sněžení, výrazný pokles teplot a silný vítr, českokrumlovský městský odbor životního prostředí a zemědělství doporučuje veřejnosti omezit vstup do lesů z důvodu možného rizika zlomů větví, případně pádu stromů," sdělila včera mluvčí českokrumlovské radnice Jitka Augustinová.

Ani další části českokrumlovského regionu na tom nejsou více či méně jinak. Polomy v tuto chvíli už zaznamenali v obecních lesích Dolního Dvořiště. "Ano, polomy jsou. Včera jsme monitorovali situaci, ale zatím nevíme rozsah případných škod," okomentovala starostka Helena Panská.

"Pod sněhem praskají především borovice a bude opravdu lepší, pokud lidé do lesa chodit nebudou," doplnil Pavel Žufa, správce městských lesů Vyšší Brod. Co se běžeckých tras týče, doporučuje využívat spíše otevřená prostranství typu luk nebo pastvin.

Podobné doporučení zaznívá z Frymburka. "V současné době se snažíme zájem o běžkování přesunout na louky a hlavně na ledovou plochou dráhu Lipna," doplnil starosta Oto Řezáč.

S tím souhlasí i Martin Řezáč ze společnosti Lipno Servis. "Také radíme, aby lidé varování nebrali na lehkou váhu. Když fouká silný vítr, rozumní běžkaři na trasy nechodí. I když při přípravě stop rolbou stav okolních stromů sledujeme a kontrolujeme, při tomto počasí se určité riziko nikdy nedá vyloučit.

V sobotu už by se měl vítr snad utišit, ale na ledě lipenského jezera je z tohoto pohledu běžkování absolutně bezpečné," ujistil. Také radí běžkařům raději se pohybovat na otevřených plochách.

Obavy ze stromů kolem lipenské sjkezdovky sjezdaři mít nemusí. "Denně okraje sjezdovek procházíme a nalomené či prasklé stromy likvidujeme. Na kraji jsou opravdu vidět ležící stromy obtěžkané sněhem. Kontrolujeme je, protože bezpečí lidí je na prvním místě," zdůraznil Martin Řezáč.

Českokrumlovský deník

Zuzana Kyselová, Zdeněk Zajíček

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů