Čtvrtek, 28. března 2024

Přírodní kámen - Exkluzivní návrat doby kamenné

V kameni je ukryto tajemství starých věků, exotických dálek, energie slunečních paprsků i síla větrů, kterým musel vzdorovat. Některým kamenům se dokonce přisuzují léčivé či ochranitelské účinky.

Přírodní kámen - Exkluzivní návrat doby kamenné

Přeneste si část této nádherné neživé přírody do svého obydlí a ona vás nezklame. Váš interiér bude originální, koupelna exkluzivní, podlaha a obložení odolné vůči těm nejtvrdším podmínkám. A při tom, přírodní kámen v různých podobách nemusí být nutně výsadou pro bohaté.

Kámen se ve stavebnictví využívá odnepaměti. Příroda jej uzpůsobila k odolávání těm nejdrsnějším podmínkám a nešetřila kreativitou ani pokud jde o estetickou hodnotu tohoto materiálu. Díky moderní technologii výroby mohou zákazníci volit z velmi širokého množství podob, od jemných leštěných variací, po ryze přírodní vzhled lámaného kamene, který krásně doplní moderní interiér.

Postupující globalizace i nové výrobní technologie činí přírodní kámen cenově dostupnou alternativou, srovnatelnou s ostatními stavebními materiály. Navíc získáme originální jedinečný vzhled, neboť u kamene podobně jako u dřeva platí, co kus, to originál, a řadu žádoucích vlastností, jako jsou trvanlivost, houževnatost, barevná a strukturální stálost a mrazuvzdornost.

Využití kamene je velmi široké. Těží se po celém světě, dováží se z Asie, Afriky, Brazílie, Pákistánu, Indie atd. Některé kameny se narodí ve stejné podobě na různých místech zeměkoule. Jiné kameny se naopak nacházejí pouze v jedné oblasti.

Například pražské památky jsou většinou vyrobeny z červeného sliveneckého mramoru, který se dnes vyskytuje poměrně vzácně. Tato barva je vytěžena a nastává problém s renovacemi. Památkáři trvají na tradičním materiálu a nastává boj, kdo na světě najde podobný kámen. Některé kameny se hledají přímo na zakázku.

Každý druh kamene se hodí na něco jiného, rozhodující jsou jeho fyzikální vlastnosti. Nejčastější uplatnění mají mramory a žuly, ale také pískovce, břidlice, opuka, rula, porphyr, quarzit a vzácně i polodrahokamy.

Mramor

Kámen s nejdelší tradicí. Mramor využívali lidé již v dávných dobách, neboť jej mohli opracovávat bronzovými nástroji.

Mramor vzniká přeměnou (metamorfózou) vápenců. Vlivem vysokého tlaku a teploty v zemské kůře došlo k překrystalování kalcitu původní horniny - většinou organogenního vápence. Vápenec vzniklý usazováním jednotlivých vrstev je charakteristický bohatými kresbami. Běžně se ve vápencích nacházejí i zkameněliny různých živočichů a není zcela neobvyklé použít mramor jako obraz na stěnu.

V našich podmínkách se mramory používají spíše v interiéru, kde si kámen zachová původní lesk. Povětrnostní podmínky a UV záření vytvoří na mramoru časem patinu, což tuzemští zákazníci nemají rádi. Ale například v Itálii se mramor běžně používá i venku.

Žula

Žuly, též granity, jsou hlubinné vyvřelé horniny. Jsou velmi tvrdé, chemicky rezistentní a dobře leštitelné. Nacházejí uplatnění jako stavební kámen, kámen určený do interiérů a hlavně do exteriérů. Ze žuly se vyrábějí kuchyňské desky, krbová obložení, dlažby, obklady a mimo jiné se používá na výrobu grilovacích kamenů.

Polodrahokamy

Vysoce exkluzivní záležitost. Nádherné barvy, kresby a struktury, hodné šperkařského řemesla. V ezoterice jsou jednotlivým polodrahokamům přisuzovány účinky na zdraví či psychiku člověka, používají se např. k ochraně obydlí, čištění aury, nastavení správných energií, léčení i meditacím. Své kameny můžete nabíjet sluneční energií, měsíčním svitem či čistou tekoucí vodou. Ale vraťme se ke stavebnictví, v tomto případě k exkluzivním interiérovým záležitostem.

U polodrahokamů je zpracování různé. Mohou se nacházet ve velikosti vejce. Takový kamínek se musí rozřezat na plátky, ze kterých se potom složí deska, která se následně leští a tím vzniká polotovar připravený na další zpracování. Jedná se o nádhernou ruční práci, což se samozřejmě projeví i na ceně konečného produktu. Z takto připraveného polodrahokamu lze vytvořit obraz, stůl, podsvětlené vitríny a jiné nádherné solitéry.

Za polodrahokam se považuje také Onyx. Je to vzácný druh materiálu, částečně průsvitný a těží se v blocích. Tyto bloky se dále dělí na jednotlivé desky, které jsou následně leštěny. Cena vychází zhruba na 15 000 /m2. Barevné variace onyxů jsou různé, u nás je nejznámější zelený pákistánský onyx, ze kterého se vyrábějí luxusní stolky, prosvětlené interiérové příčky i podlahy.

V kouzelné říši polodrahokamů najdeme širokou škálu barev, žluté, zelené, oranžové, červené, fialové, hnědé, příroda je zkrátka jedinečná a nenahraditelná.

Možnosti přírodního kamene

Použití kamenných krasavců je velmi široké. Dodávají se buď jako deskovina, která se dále používá na výrobu obkladů, koupelnových desek, nábytku, dlažeb či parapetů, dále ve formě dlaždic nebo čistě v přírodní formě po jednotlivých kamenech. Nejmenší standardně dodávaná tloušťka opracovaného kamene je 1 cm. Vyrábějí se také sendviče, kámen nalepený na keramice, nebo na jiných materiálech, o tloušťce 0,5 cm.

Tloušťku ovlivňuje velikost formátu, čím větší rozměr, tím je dlaždice silnější. Standardně se dodávají dlaždice o síle 2 a 3cm.

Interiéry

Podlahy, schodiště, obklady, nábytek, koupelnové desky, obložení van, solitérní vany z jednoho kusu kamene, kuchyňské pracovní desky, krby - leštěné i klasické

Exteriéry

Chodníky, komunikace, dlažby, zahrada, terasy, dekorace, kašny, sochy, fontány, grilovací kameny

Obklady

Lze použít v interiéru i exteriéru. Zákazník má na výběr mnoho formátů, moderní velké obdélníky nebo pásový obklad, který se klade v řadách s minimálními spárami, takže plocha působí čistě a celistvě.

Do interiéru se kámen lepí, v exteriéru by měly být kámen kotvený.

Z kamene lze vytvořit kompletní obklad stěn, nebo jej použít jako designový prvek interiéru.

Velmi elegantně vypadá například kamenem obložená stěna v obývacím pokoji, se zabudovaným televizorem.

Na výběr máme několik stylů, klasickou leštěnou podobu pro milovníky luxusního vzhledu, nebo styl neopracované hrubé kamenné zdi, která krásně doplní moderní interiér.

Velice trendy je kámen v jeho přirozeném vzhledu, například obklady stěn z lámaného kamene.

Možno lepit každý kámen zvlášť, cena materiálu je poměrně nízká, ale práce je složitější a vyžaduje odborný přístup, tudíž se cena za práci navýší.

Pro jednoduchou instalaci se používají předpřipravené dlaždice, které si technicky zdatnější zákazník může nalepit i sám. Prodávají se v různých formátech. Dlaždice mají na okrajích zámky, které do sebe zapadají a nevznikají svislé spáry.

Dlaždice se dají použít i na fasády, podezdívky, apod. Pro lepení se používá se flexibilní lepidlo, nejlépe od renomované značky.

Podlahy

Jemný vzhled podlahy z přírodního kamene ničím neruší, interiér poklidně doplňuje a nabízí vynikající přirozené vlastnosti kamene. Trvanlivost, jednoduchou údržbu, čistě přírodní materiál bez použití jakékoli chemie. Výborně se hodí na podlahové vytápění.

Nábytek

Moderní technologie obrábění kamene umožňuje dělat i nábytkářskou práci. Vyrábějí se kamenné komody, skříně, a to se vším všudy. S dvířky, poličkami, se zabudovanými pojezdy a nábytkářským kováním.

Ceny

Kámen připravený jako obklad, ale ne ve formě dlaždic, vychází cenově od 600 /m2, cena za práci se však může vyšplhat až na 2000 /m2.

Dlaždice se pohybují kolem 1200 /m2, náklady na práci jsou minimální.

Rozdíl mezi kamenem a keramikou

Kámen je čistě přírodní materiál, design nelze typizovat jako u keramiky. Kouzlo kamene spočívá v originalitě, což je dnes u mnoha zákazníků žádané. Na světě nenajdete dva stejné kusy.

Kámen vykazuje vysokou fyzikální a chemickou odolnost, proto se používá staletí. Můžeme jej renovovat, což u keramiky nelze. Někdy stačí kámen jen vyčistit a rázem získáme dokonalou proměnu. Sešlapané vyčištěné schodiště na vás okamžitě dýchne, kámen nikdy neztratí duši.

Přírodní versus umělý kámen

Umělý kámen se vyrábí na cementové bázi a přidávají se barviva. Jsou zde poměrně velké rozdíly v levných a dražších materiálech. Designově povedené materiály jsou cenově srovnatelné s přírodním kamenem.

Kde kámen sehnat?

Kamenné výrobky se dodávají i do obchodních řetězců, kde jsou ceny nižší, což je způsobeno radikálně nižší nabídkou sortimentu a sériovou výrobou. U specializovaných kamenických firem naleznete mnohem širší nabídku materiálově i formátově. Ceny závisejí na typu kamene a objednaném množství. Exkluzivní záležitost, jako jsou výrobky z polodrahokamů, už se samozřejmě mohou pohybovat ve zcela jiné cenové dimenzi, ve výši několika set tisíc za metr čtvereční.

Ideální je obrátit se se svým nápadem či projektem na odbornou firmu, která zajišťuje zakázku komplet od poradenství, přes dodávku materiálu a výrobu až po instalaci.

Údržba

Žula - odolná proti čisticím prostředkům a jiným velmi agresivním chemikáliím.

Mramor - používat speciální prostředky na čištění kamene, lze sehnat běžně v obchodních řetězcích. Pokud máme koupelnu obloženou mramorem, nenechávejte čistič déle působit, mohl by naleptat povrch a mramor ztratí lesk. Stačí nastříkat a setřít.

Na rozdíl od keramiky kámen můžeme renovovat, oživit, vyčistit i přebrousit. Na zásadnější úkony je určitě lepší obrátit se na odbornou firmu.

Mýty a předsudky

Přírodní kameny musí být výsadou pro bohaté - není pravda

Přírodní kameny, a to i ve velmi atraktivních designech, se pohybují v cenách srovnatelných s kvalitnější keramikou. Pokud pořídíte kámen ve formě dlaždice, navíc ušetříte za práci.

Malá nabídka designů - není pravda

Díky globalizaci se kameny dovážejí z celého světa. Tento přírodní materiál se na zemi vyskytuje v nekonečných podobách a barevných odstínech od černé, přes tmavě hnědou, šedivou, krémovou, růžovou, až po čistě bílou. Každý kus je originál.

Vzácné barvy: modrá - Azul Macauba (žula) - cena 25 až 35 000 , čistě bílá - Thassos (italský mramor) - cena 15 až 25 000 za m2.

Moderní technologie nabízejí různé povrchové struktury. Leštěné, pemrlované, jehličkované, drsněné, tryskané, protiskluzové úpravy, přírodní povrchy - štípané, lámané.

Trendy:

Povrch Antik - používá se na výrobu kuchyňských desek jako alternativa k zrcadlově lesklému povrchu. Antik je také leštěný, ale plastický a zrcadlový odraz na něm neuvidíme.

Povrch Leather (imitace kůže) - poptávaný do moderních interiérů.

Hodí se pouze do stylových interiérů - není pravda

Zejména obklady v přírodní neleštěné podobě krásně doplní moderní interiér. Existují kameny v žádaných trendy odstínech s atraktivní kresbou. Například hnědý či šedivý kámen s jemným opakujícím se proužkem, vytvoří nádhernou designovou koupelnu. Některý kámen vypadá podobně jako dřevo, je k dodání v moderní šedé barvě.

Zdroj: www.bydlet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů