Pátek, 29. března 2024

Olomoucké Vlastivědné muzeum nabízí dvě přírodovědné výstavy

Olomoucké Vlastivědné muzeum nabízí dvě přírodovědné výstavy

Olomouc - Vlastivědné muzeum v Olomouci připravilo dvě výstavy s přírodovědnou tematikou. Na první z nich si návštěvníci budou moci od čtvrtka prohlédnout fotografie z expedic do Antarktidy pořízené ornitologem z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého Václavem Pavlem. Druhá ukáže nástrahy, které lidé zvířatům a především ptákům v přírodě chystají, sdělila ČTK mluvčí muzea Renáta Fifková.

Vědecký pracovník Ornitologické laboratoře olomoucké přírodovědy a současně ředitel Městského muzea v Novém Městě nad Metují Václav Pavel se specializuje na výzkum v horských a polárních oblastech. Zúčastnil se již šesti expedic do arktických oblastí Skandinávie a Ruska, poslední dvě výpravy směřovaly do Antarktidy na českou základnu na ostrově Jamese Rosse ve Weddelově moři.

"Výstava Do Antarktidy cestou i necestou s podtitulem Ptákařův průvodce po Antarktidě představí odborné i laické veřejnosti na šest desítek fotografií, které vznikly během těchto expedic," uvedla Fifková. Velkoformátové snímky podle ní zachycují unikátní živou i neživou přírodu světadílu a současně dokumentují život českých vědců v tomto nehostinném koutě světa.

Druhá výstava nese název Nástrahy, pasti a železa na škodnou. "Předvádí se vší krutostí všechny praktiky, vesměs nelegální, které používají myslivci, holubáři, rybáři a další k bezohledné likvidaci všeho, co se jim v přírodě nelíbí," uvedla Fifková. Autorem výstavy je vedoucí Ornitologické stanice při Muzeu Komenského v Přerově Zdenek Vermouzek. Návštěvníci uvidí dravce zastřelené, chycené do želez nebo do jestřábího koše. Nechybí ani orel mořský uhynulý po pozření otrávené návnady. Výstava je doplněna nebezpečně instalovanými skly, do nichž ptáci narážejí, nebo volně visícími rybářskými vlasci a dalšími nástrahami, se kterými se živočichové v přírodě setkávají, aniž by se jim mohli jakkoli bránit.

Obě výstavy jsou přístupné vždy od středy do neděle od 10:00 do 17:00. První potrvá do 14. března, druhá o dva týdny déle.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů