Pátek, 29. března 2024

Význam hnědého uhlí pro evropský region

Význam hnědého uhlí pro evropský region

S důrazem na bezpečnost dodávek energetických surovin v posledních letech se celá řada evropských zemí velmi silně orientuje na využívání vlastních zdrojů, k nimž ve většině z nich (Česká republika, Německo, Polsko, Řecko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, státy bývalé Jugoslávie, Španělsko, Turecko, Slovensko a Rakousko) patří uhlí. Jeho zásoby jsou pro země Evropské unie dostupné a distribuce je mnohem snazší, než je tomu například u ropy a zemního plynu. Navíc světový trh s uhlím na rozdíl od plynu a ropy není ovlivňován politickými a kartelovými rozhodnutími. Budoucnost evropské energetiky spočívá podle zprávy Evropské asociace černouhelného a hnědouhelného průmyslu Euracoal v takovém rozložení všech zdrojů v energetickém mixu, aby byla minimalizována rizika dodávek, zajištěna cenová dostupnost a také aby se snižovaly negativní dopady na životní prostředí.

Využití uhlí pro výrobu elektřiny
Význam hnědého uhlí pro domácí výrobu elektřiny je v jednotlivých zemích různý. Od majoritního (Řecko, Srbsko, Bosna a Hercegovina), přes velmi významný (Německo, Polsko, ČR, Bulharsko, Turecko), významný (Slovensko, Maďarsko, Slovinsko), až po okrajový (např. Rakousko, Španělsko). Faktem je, že některé země se s těžbou uhlí rozloučily definitivně (např. Itálie a Francie), ale z ryze ekonomických důvodů. Ložiska nemají velký ekonomický význam a také zejména pro malé množství, které se těžilo, nebyla těžba rentabilní. Obě jmenované země se proto vydaly cestou dovozu uhlí ze zahraničí, což je pro ně ekonomičtější. S výjimkou Slovenska a zčásti Maďarska se uhlí těží povrchovým způsobem, převážně kontinuální technologií, tedy stejným způsobem jako v ČR, méně je využita diskontinuální technologie "truck - shovel", resp. hlubinná těžba.

Význam hnědého uhlí je nejlépe patrný z porovnání podílu domácí výroby elektřiny z hnědého uhlí na jednoho obyvatele (viz graf z publikace sdružení Euracoal).

Grafy a tabulky:http://web.spoluziti.cz/miranda2/m2/spoluziti/vyznam_uhli/index.html

ZDROJ: www.spoluziti.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů