Sobota, 20. dubna 2024

Kraj chce odhánět lesní zvěř od silnic pomocí zápachu

Kraj chce odhánět lesní zvěř od silnic pomocí zápachu

Liberecký kraj - Třiatřicetiletý Liberečan za volantem Renaultu Clio se minulou středu podruhé narodil. Ráno v půl osmé při výjezdu z Bílého Kostela na Českou Lípu najel na srnu ležící na vozovce, ztratil kontrolu nad řízením a srazil se s protijedoucím nákladním autem. Řidič naštěstí vyvázl s lehkým zraněním, jeho vůz však byl zcela zničen.

Podobných nehod, které zavinila zvířata na silnici, se loni v Libereckém kraji stalo 248, dva lidé se při nich zranili těžce a pět lidí lehce. Před třemi lety se srážka osobního auta s jelenem stala osudnou řidiči na Českolipsku.

Takových kolizí by mělo v kraji ubývat díky nové metodě, pomocí níž chtějí silničáři zabránit vbíhání velkých lesních zvířat do jízdní dráhy na frekventovaných silnicích.

"Existuje nátěr s pro zvěř odpuzujícím zápachem, který se dá nanést na sloupky či kmeny stromů kolem silnice. Spolu s myslivci bychom ho rádi otestovali na silnicích první třídy," uvedla Stanislava Jakešová, vedoucí krajského odboru dopravy.

Testování pachových odrazek by mělo začít na jaře, do té doby silničáři sestaví seznam nejproblémovějších úseků. Mělo by se jednat hlavně o místa, kde hrozí kolize s většími zvířaty, zajíci a jiná malá zvířata nepředstavují pro jedoucí auta takové nebezpečí.

"Kolem dálnic a rychlostních silnic jsou ploty proti vniknutí zvěře povinné, ale u silnic nižších kategorií ne. Navíc jsou dost drahé," popsala Jakešová způsoby, jak lesní zvěř udržet mimo silnice. "V minulosti jsme zkoušeli třeba světelné odrazky, které zvěř zaženou prudkým světlem odraženým od reflektorů auta. Ale odrazky nám kradli zloději. Neosvědčily se ani zvukové plašiče na autech," doplnila.

Ke srážkám aut s velkou lesní zvěří dochází průběžně po celý rok, více však v zimním období a nejčastěji po ránu. Zvířata totiž během noci vycházejí na pole hledat potravu a ráno se stahují zpátky do lesa.

Této migraci zvěře přes silnice za potravou se snaží zabraňovat i myslivci tím, že zvířata přes zimu dokrmují. "Říkáme tomu odváděcí nebo doplňkové přikrmování. Krmivo nosíme do klidných a bezpečných úseků honitby," vysvětlil Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty. Ne všechny dopravní nehody zaviněné zvířaty se staly v lesních úsecích silnic či v polích. "Značné procento kolizí se zvířaty se odehrálo v obcích, kde se jedná především o volně pobíhající psy," podotkl František Prorok, šéf krajského inspektorátu dopravní policie.

Zdroj:Krkonošský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů